Konec šifrované komunikace: ruský soud nařídil v zemi zablokovat Telegram

Moskevský soud nařídil ihned zablokovat komunikační aplikaci Telegram v celém Rusku. Rozhodnutí je výsledkem několikaměsíčních bojů mezi provozovatelem služby Telegram a ruskými úřady, které žádaly přístup k datům uživatelů. Představitelé služby je odmítli poskytnout i po proběhnutí soudu.

Moc, kterou má zdejší vláda nad IT společnostmi, je založená na penězích, a snaží se donutit firmy dělat nevídané věci. Soukromí ale není na prodej,” reagoval šéf Telegramu Pavel Durov, který stojí i za oblíbenou ruskou sociální sítí VKontakte, zprávou na svém profilu. On ani další představitelé Telegramu se soudního jednání.

Rusko v roce 2016 implementovalo striktní zákony, které nařizují všem službám určeným ke komunikaci na pokyn vydat kryptografické klíče k rozšifrování zpráv uživatelů. Durov pouze provokativně zveřejnil fotografii dvou kovových klíčů.

Úřady své jednání zdůvodňují tím, aby měly možnost odhalit potenciální teroristy. Ruská tajná služba FSB zdůrazňuje, že se skrze aplikaci dorozumíval sebevražedný atentátník se svými komplici, když v dubnu loňského roku zabil v petrohradském metru 15 lidí, píše server BBC.

Rozhodnutí sklízí velkou kritiku. Amnesty International označilo krok jako útok na svobodu projevu. Alexej Venediktov, spoluvlastník populární ruské rozhlasové stanice Ozvěny Moskvy, uvedl, že se jedná o snahu vlády zastavit technologický pokrok. Podle zástupce skupiny na podporu lidských práv pro východní Evropu a střední Asii Denise Krivoševa je to jeden z mnoha případů omezení svobody v Rusku.

Telegram má celosvětově více než 200 milionů uživatelů. V Rusku je oblíbený zejména v elitní společnosti, a to včetně politiků, kteří ho používají pro komunikaci s novináři. Další chatovací aplikace jako WhatsApp a Signal zůstaly zatím legální.