Konečná pro Windows

VMworld Europe 2011 Copenhagen

VMworld Europe 2011 Copenhagen

Technologie VMware AppBlast umožňuje spouštět aplikace pro jakoukoliv platformu v prostředí webového prohlížeče. To vše za pomoci protokolu PCoIP a HTML5.

Nad Windows se zatahují mračna. S takovým pocitem jsem minulý týden opouštěl stejně zataženou Kodaň a největší cloudovou konferenci v Evropě VMworld 2011. Virtualizační a cloudový gigant VMware zde představoval nové produkty a vize, z nichž jedna jednoznačně poukazuje na to, že operační může být v několika následujících letech přežitek. Resp. by mělo být úplně jedno, který systém budete na kterém zařízení provozovat. Cloud si vás totiž najde.

Když jsem si nedávno na setkání Deloitte Academy povídal se zástupci českého byznysu o nasazování mobilních technologií v korporacích, z diskuse vzešla jedna věc – firmy se proměňují a snaží se tolik nelpět na starých principech. Dřívější firemní IT muselo být tvrdě standardizované, aby vůbec bylo možné celý technický park uhlídat a nějakým způsobem spravovat. V posledních měsících se ale do celé sféry promítají nové technologie, které, pro někoho možná překvapivě, dokážou celé IT udržet pružnější a lépe kontrolovatelné.

Od uživatelů k firmám

Proměna firemního segmentu je zřejmá. Zatímco dříve se nové technologie k běžným lidem dostávaly z firemního prostředí (například první notebooky nebo mobily byly služební, až poté i soukromé), dnes se děje přesný opak. Chytré telefony, tablety a princip App Store si nejdříve získaly obrovskou přízeň běžných uživatelů a nyní se stejné principy a technologie snaží převzít také korporace.

Cloud je tady a donutí administrátory ke změně myšlení. Na obrázku šéf tuzemské pobočky VMware Michal Stachník.Cloud je tady a donutí administrátory ke změně myšlení. Na obrázku šéf tuzemské pobočky VMware Michal Stachník. | Jan Sedlak

Uživatelé svůj iPad chtějí používat také v práci a zvyšují tak tlak na IT manažery. Těm postupem času začíná být jedno, jaké stroje se do firmy pořídí. Jednoduše mohou rozdělit rozpočet a dovolit zaměstnancům, aby si za uvolněné peníze nakoupili, co jen budou chtít. K dispozici jsou totiž takové nástroje, které dokážou libovolné přístroje komplexně spravovat, ale především postupem času odpadá jeden z největších problémů – dostupnost kritických aplikací pro různé (především mobilní) platformy.

Především čtenáři z konzervativněji založených společností zde zřejmě začnou ve velkém oponovat a přirovnávat výše popsanou situaci spíše k pěkné pohádce, než realitě. Při kodaňských rozhovorech s lidmi a odborníky z celého světa jsem ale skutečně dospěl k tomu, že se vše začíná měnit a hlavní hnací silou jsou mladé pružné společnosti a zejména cloud. „Cloud je tady a neuteče, není to žádný buzzword. Našel se svatý grál,“ řekl pro Živě.cz v průběhu rozhovoru šéf české pobočky VMware Michal Stachník. Svatý grál nejenom pro společnosti, které cloudové služby prodávají, ale také pro spotřebitele.

„Administrátoři budou dotlačeni k tomu změnit myšlení,“ doplnil Stachník na moji námitku, že se mnoho „ajťáků“ stále cloudu bojí a raději se drží osvědčených postupů a technologií. Zároveň doplnil, že nikdo nenutí firmy přecházet do veřejných cloudů, ale že si mohou postavit vlastní privátní varianty. Ty ostatně tvoří většinu dnes fungujících cloudů.

Libovolná aplikace převedená do HTML5

Z pohledu VMware je vize jasná. Firma, která ovládá zhruba 85 procent celosvětového trhu, chce zbourat bariéry mezi různými platformami. Mělo by být jedno, jaké zařízení právě držíte v ruce a co na něm běží. „Cloud mění svět na ITaaS model, kolaboraci a mobilní přístup,“ míní technologický šéf VMware Steve Herrod. Jedna varianta mobilního přístupu už je známá nějakou dobu. Do cloudu „naházíte“ aplikace z různých platforem, vytvoříte si vlastní App Store a vše pak pomocí technologie VMware View nabízíte uživatelům přes tenkého klienta.

Postavte si ve firmě vlastní App Store s aplikacemi z různých platforem. Spouštět si je můžete, kde chcete.Postavte si ve firmě vlastní App Store s aplikacemi z různých platforem. Spouštět si je můžete, kde chcete.

Tento přístup je ovšem pouze dočasné řešení, protože mobilní operační systémy jsou tím, čím jsou především díky aplikacím. Pro pouhé streamování aplikací se firmy rozhodují v případech, když nemají nativní variantu aplikace, ale přesto jí potřebují uživatelům doručovat. Typickým příkladem jsou různé kritické aplikace, které už nejsou aktualizovány a nemohou na nových technologiích fungovat. Pak je stačí spustit v cloudu a doručovat přes protokol PCoIP. „Doručování aplikací na zařízení je do jisté míry dočasné řešení, do budoucna se ale bude používat kombinace vlastního firemního App Store a nativních aplikací,“ míní Stachník.

Streamování aplikací je stará známá věc, kterou samozřejmě nedělá pouze VMware, ale velice dobře se zde daří třeba Citrixu. Co je ale naprosto nové, je nástroj nazvaný AppBlast. Pomocí něho je možné vzít jakoukoliv aplikaci pro jakoukoliv platformu, nasadit jí do cloudu a přes PCoIP jí doručit do jakéhokoliv zařízení s webovým prohlížečem podporujícím HTML5.

Lidé z Microsoftu kvůli této technologii jistě nebudou mít VMware ještě více rádi. Ta nejenom, že firmám říká, že už svým zaměstnancům nemusí kupovat pouze zařízení s Windows, ale zároveň sděluje vývojářům, že už nemusí vyvíjet pouze pro, jak ve VMware rádi žertují, „jednu azurově modrou platformu“. Cloud VMware totiž „polkne“ prakticky jakoukoliv aplikaci a AppBlast si jí pak převede a uživateli předloží v čiré HTML5 podobě.

Každý může mít svůj vlastní cloud

Když jsem o této technologii uslyšel poprvé, nemohl jsem tomu uvěřit. Očekával jsem polofunkční věc, ve které půjdou rozběhnout pouze optimalizované programy. Opak je ale pravdou. AppBlast nepřevádí kompletní kód aplikace, ale pouze jí spustí v cloudu a ke koncovému zařízení doputuje grafický výstup. Webový prohlížeč tak ve své podstatě sám o sobě nic nevypočítává a veškerá matematika se děje na serveru. I díky tomu je možné vzít například nejnovější Photoshop a používat ho v Safari na vašem iPadu.

AppBlast se v současné době testuje a k dispozici by měl být během několika měsíců. V kombinaci s nástroji jako VMware Horizon, ThinApp Factory nebo App Catalog si tak každý může ve firmě vybudovat vlastní obchod s aplikacemi pro všechny možné platformy. A IT manažerům to dává volné ruce v tom, jaká zařízení a systémy použijí.

To, že by měl VMware díky svým novým technologiím okamžitě změnit zavedené návyky milionů firem po celém světě a úplně odepsat Windows, je samozřejmě nesmyslné. Současný vývoj ale ukazuje, že i tato cesta je možná. „Dnes už je kolem 50 procent používaných aplikací nezávislých na jednom operačním systému,“ řekl v rozhovoru pro Živě.cz Fredrik Sjodstedt, který se ve VMware stará o marketing všech produktů. A to, že nástroje jako AppBlast jistě naleznou uplatnění, ukazuje diverzifikace mobilních operačních systémů. Už tu není jenom jedna silná platforma Windows, ale mnohem více systémů. Vytvářet aplikace pro každý z nich je finančně hodně náročné, proto je pro firmy lepší je naházet do cloudu a pomocí dobré technologie je doručovat.

„Myslím si, že se VMwaru v korporátním prostředí povedl jakýsi Apple efekt,“ říká Michal Stachník. Dost možná má pravdu, VMware totiž má, stejně jako zmiňovaný Apple, jasnou vizi, kam chce celý trh směřovat. Do cloudu bez dominujícího systému.