Kontrola stahování přes BitTorrent sílí. Kdo za ní stojí?

BitTorrent

BitTorrent

Stahování souborů přes protokol BitTorrent je pod důkladnou kontrolou. Uvádí to studie vědců z britské Birminghamské univerzity, kterou cituje server BBC. Kdokoli, kdo bittorrentový server využívá pro stažení nejnovějších filmů nebo hudby, je tak s největší pravděpodobností sledován. Záznamy navíc ukázaly, že sledování se nevyhnou ani protřelí nelegální stahovači. Kdo všechno za sledováním stojí, není jasné.

BitTorrent je P2P síť, jeden uživatel tedy stahuje od druhého a čím více lidí soubor stahuje, tím více lidí jej nabízí i dalším zájemcům. Odborníci vyvinuli software, který fungoval jako klient sdílející soubory přes protokol BitTorrent, jenž umožňuje stahování souborů mnoha uživateli najednou, a měřil všechna připojení na něj. Klienta stahujícího mimořádně oblíbený soubor by prý společnost zabývající se tímto monitoringem zaznamenala do tří hodin.

„Roboti protipirátských organizací fungují principiálně docela jednoduše. Pokusí se jako běžný uživatel spojit s někým, kdo má na svém disku podle informací v síti třeba hledaný pirátský film a stáhne několik kilobajtů. Pokud to bude úspěšné, uloží si jeho IP adresu. Vědci z Birminghamu tyto roboty odhalili podle charakteru jejich chování. Zatímco programy běžných uživatelů si navzájem postupně stáhly všechny části souboru, protipirátský robot stahoval vždy jen nahodilé kousky a při úspěchu se věnoval jinému uživateli,“ vysvětluje metodu Jakub Čížek z Živě.cz.

Vědecký tým byl překvapen rozsahem tohoto druhu monitoringu. „Nemusíte stahovat ve velkém. Někdo, kdo si stáhne jediný film, bude zaznamenán také,“ řekl šéf tříletého výzkumu Tom Chothia. Sledovací roboti většinou nebyli zahrnuti na blocklistech.

Kdo chce data o stahování přes BitTorrent využít?

Výzkum identifikoval asi deset různých firem provádějících tento druh sledování. V několika případech šlo o organizace zabývající se ochranou autorských práv, bezpečnostní firmy či o další výzkumné laboratoře.

„Ačkoliv je samotné stahování audiovizuálního obsahu v mnoha zemích včetně České republiky legální, BitTorrent funguje na principu sdílení, během stahování tedy čerstvá data zároveň posíláte dalším zájemcům a to je už klasické pirátství, které je za hranicí zákona i u nás,“ přibližuje Čížek.

Motivaci části spektra sledovačů ale nelze zjistit, protože tyto společnosti využily další firmu, aby hledání prováděla za ně. Důvody, proč tyto organizace sbírají taková kvanta dat, ale podle Chothiy jasné nejsou. Některé je prý mohou shromažďovat proto, že by mohly mít cenu v budoucnosti.

Jiné firmy, které údajně provádí monitoring v masovém měřítku, byly obviněny z prodeje těchto dat držitelům autorských práv k marketingovým účelům. „Z dat lze vyčíst, jaký obsah je populární a kde,“ uvedl Chothia.

Chothia si myslí, že ani pokud IP adresa dovede sledovače ke konkrétní osobě, získané údaje by nešly využít v případné právní žalobě.