Kontroverzní „zlatá rýže“ dostala zelenou v USA. Budou následovat další země?

Kontroverzní „zlatá rýže“

Kontroverzní „zlatá rýže“ Zdroj: International Rice Research Institute (IRRI), CC BY 2.0

Před cca dvaceti lety se hodně psalo i mluvilo o tom, že takzvaná zlatá rýže má potenciál zachránit řadu hladovějících dětí. Roky plynuly… a nic se nedělo. Jmenovanou GMO plodinu totiž v podstatě nikdo nepěstuje, tudíž ji ani nikdo nejí.

To se ale možná brzy změní. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) totiž zlatou rýži označil za bezpečnou a schválil. Zdá se tedy, že po třech dekádách vášnivých diskusí by se veřejné mínění mohlo začít obracet ve prospěch geneticky modifikovaných organismů.

Geny dotyčné odrůdy byly pozměněny tak, aby rostlina obsahovala beta-karoten, tedy prekurzor vitamínu A. Díky tomu může pomoct přibližně 250 000 až 500 000 dětem, které trpí nedostatkem tohoto vitamínu a současně jsou existenčně závislí právě na rýži.

Není bez zajímavosti, že tento projekt financovala Rockefeller Foundation a Bill & Melinda Gates Foundation a zlaté rýži dokonce požehnal papež František. Jenže nedůvěra veřejnosti vůči GMO je stále silná. Výzkum Pew Research Center odhalil, že téměř 40 % Američanů je přesvědčeno o tom, že tyto potraviny jsou zdraví škodlivé – a v Evropě není situace o moc lepší.

Avšak nyní, když se Spojené státy staly čtvrtou zemí, která zlaté rýži dala zelenou, je možné, že jejich příkladu budou následovat další.

Jedinou vadu na kráse představuje skutečnost, že zlatá rýže není tak kvalitní, jak by teoreticky mohla být – což může postoj zemědělců k jejímu pěstování rovněž ovlivnit. Zpráva Mother Jones z roku 2016 totiž ukázala, že z hlediska výnosu jsou lepší tradiční odrůdy.

Článek vyšel na serveru VTM >>>