Konverze budov: čtyři ukázky pěkných „nových kabátů“

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Secesní fasády versus skleněné krychle, průmyslová versus rezidentní oblast, staré versus mladé. Tak to jsou na první pohled naprosto neslučitelné strany, které vyvolávají jen ohnivou diskuzi a skřípání zubů.

Paradoxně ale tyto protipóly dokáži najít společnou řeč a stávají se čím dál tím více vyhledávanější kombinací. Mluvíme zde o konverzi budov, neboli nalezení nové účelu historické budovy (často průmyslové) či razantní skloubení historie a moderny.

Ač sem to může jevit jen jako trendový úlet, nejde o žádnou novinku. Podívejme se třeba na Tančící dům, budovu Palladia, nebo trochu kontroverzní novou scénu Národního divadla. Ale jde to i dál. Například v Rakousku, kde architekti z bývalých obřích plynojemů z 19. století Wiener Gasometer, vytvořili rezidentní budovy, kde vedle sebe stojí fasáda více než sto let stará a z ní roste skleněný blok. Vtip je v kontrastu: původní zdivo vedle dřevěného interiéru, izolační trubky procházející místností versus hedvábné závěsy, tvrdá moderna v historické budově apod.

Jelikož chátrající chráněné budovy se nachází v centru, je pro ně perfektní využití jako administrativní budovy nebo kulturní střediska. Tento styl, který si zakládá na odlišnosti, je dnes módním i díky loftovým bytům, které přišly ze Spojených států. Ty jistě každý alespoň jednou viděl v nějakém amerických filmu, jako útočiště zhýralého umělce, kde je byt vytvořen z opuštěné průmyslové haly s velkými okenicemi a obrovským prostorem.

Tento trend si uvědomují i developeři, kteří v posledních letech stále častěji po této variantě sahají kvůli skvělé poloze historickýc budov a dávají tak vzniknout skutečným unikátům, které v obci architektů nenechávají nikoho klidným.

Corso

CorsoCorso | Alex Vyroubal

Nuselský mlýn

Ideální představitel loftového bytu. V této lokalitě se původní sto let staré industriální prostory přeměnily ve velmi vzdušné a originální bydlení ve 12 podkrovních bytech s cihlovými zdmi a dřevěnými stropy na sloupech přímo v centru Prahy. Podlahy jsou vyrobeny z dubových prken nebo italského travertinu a koupelny jsou vykládané francouzskou mozaikou.

Nuselský mlýnNuselský mlýn | Alex Vyroubal

Keplerova 10

Činžovní dům v Keplerově ulici z konce 19. století v blízkosti Pražského hradu si při rekonstrukci říkal skutečně o klenotnickou práci. O tu se postarali opět architekti Wittassek a Řezák ze společnosti Qarta Architektura. Sama lokoalita kde dům stojí dává rekonstrukci zajímavý nádech a atmosféru. Náročná rekonstrukce historického domu přizpůsobuje 150 let starou architekturu novým technologiím a požadavkům bydlení 21. století. Důraz se klade na požární aspekty, akustiku, rovinnost apod. Jako nadstandard byly k bytům dostavěny balkony a instalován prosklený portál k výtahu. Důraz byl kladen na stávající dlažbu a obklady v domě, které se nechávaly sejmout, čistit a poté se vsazovaly zpět. Vysoké stropy zase daly sedmi novým bytům luxusní atmosféru.

KeplerovaKeplerova | Alex Vyroubal

Lochkov Lofts

Tentokrát se cílem přestavby na luxusní loftové byty stal zchátralý pivovar na Praze 5. O realizaci se postarala developerská skupina Euro Ventures, která zachovala dokonce i komín z bývalého podniku, který vévodí celému komplexu a dodává mu skutečný ráz jedinečnosti. Razantní přestavba na 76 nových bytů vytvořila díky čtvercovému uspořádání budov vnitřní nádvoří, které dalo za vznik uzavřenému areálu.

Lochkov LoftsLochkov Lofts | Alex Vyroubal