Kostel, nebo rozhledna? Vyberte nejlepší vyhlídku na město

Sedmička vybrala sedm míst, odkud si lidé mohou prohlédnout město z výšky. Jedno z nejzajímavějších je rozhledna v Chlebovicích.

Jsou hezčí města než Frýdek-Místek, ale toto město pod horami má své kouzlo a lidé se na ně rádi dívají z výšky.

1. Skalice

Ve venkovské městské části Frýdku-Místku Skalici jsou krásné výhledy na město, které by si zasloužily rozhlednu. Lidé by ji chtěli, ale asi není šance. „Kousek pod nejvyšším vysílačem na Příčnici je nádherný a daleký výhled. Tam, v místě kde je bunkr, bychom chtěli docela malou rozhlednu v keltském stylu, ale město říká, že nejsou peníze,“ lituje předseda skalického osadního výboru Stanislav Vašík.
Další výhledové místo je ve Skalických vrších. Vede tam cyklistická a turistická trasa, je tam naučná stezka.
„Tam máme aspoň lavičky a stůl. Cyklisti se tam kvůli pěknému výhledu zastavují. Někdy tam po sobě nechají odpadky, ale to už jiná věc,“ dodává Vašík.

2. Kostel

Skupina asi dvaceti dětí ze základní školy v Hukvaldech stoupá do věže kostela svatého Jana Křtitele ve Frýdku. „Tady je tma, já se bojím. Nechci tady zahynout,“ reptají přehnaně hlasitě žákyně šesté třídy, ale
šlapou po úzkých dřevěných schodech za pastoračním asistentem Lumírem Velartem, který pro ně věž odemknul. Schody se nekonečně točí nahoru, na odpočívadlech se děti zastavují. „To jsou lemry. Tady se ukazuje fyzička naší třídy!“ smějí se kluci, kteří jdou mezi prvními. Poslední fáze výstupu je po železném schodišti. Nahoře, na ochozu, se děti rozbíhají k oknům. Zvláště pěkný je pohled na Frýdecké náměstí. „Pořádáme exkurze do věže, ale ne pravidelně. Na to se chystáme příští rok. Po dohodě s farním úřadem tam bereme
skupiny dětí či turistů,“ říká pastorační asistent farního úřadu Frýdek Michal Buczko. Pravidelně se věž z poloviny sedmnáctého století otevírá například ve Dnech evropského kulturního dědictví nebo v Noci kostelů.

3. Kohutka

Někomu nestačí věže, chce se dívat na město z hory. Oblíbené výletní místo je chata Kohutka na beskydské Prašivé. „Mám to tady rád, ale vůbec nejlepší výhled na město je pro dělám, žiju v paneláku, mám toho dost. Když můžu, jdu na hory, nejraději na Lysou. To se, když je dobrá viditelnost, dívám na
Frýdek-Místek docela s láskou,“ říká technik Petr Ryszka.

4. Hrad

Nad osadou Berlín ve Frýdku je stavba, která vypadá z dálky skoro jako malý středověký hrad. Věž s rozhlednou působí věrohodně. Kde by se ve Frýdku vzal najednou středověký hrad? Tento je jen pět let starý.
„Chtěl jsem postavit hrad ve středověkém duchu. A každý středověký hrad měl věž. Do věže jsem dal rozhlednu, aby se lidé mohli dívat na město,“ říká Kamil Zátopek, majitel penzionu Hrad a architekt. S rozhlednou si pohrál. „Jeden chytrolín při prohlídce tvrdil, že věž pochází z dvanáctého století. Musel jsem se
v duchu smát,“ říká Zátopek. V rozhledně je hospoda, samozřejmě středověká. Návštěvníci se mohou při pití medoviny či vína malými okny dívat do okolí.

5. Chlebovice

Pravá rozhledna je v městské části Frýdku-Místku Chlebovice, na vrchu Kabátice ve výšce 460 metrů nad mořem. Z rozhledny je krásný výhled na celý Frýdek-Místek i s přehradou Baška. Funguje od roku 2001.
Předseda chlebovického osadního výboru Ivan Pavlas vysvětluje, že rozhledna stojí díky již zemřelému obyvateli Chlebovic Václavu Halatovi. „Tento člověk měl utkvělou představu, že tam rozhledna musí být,“ líčí Pavlas. Halat věnoval městu na rozhlednu vlastní pozemek, postaral se o peníze. „Když nepochodil ve
městě, jezdil do Prahy. Všechny tak otravoval, až nakonec získal státní dotaci. Chtěli už mít od něho pokoj. A městu nezbylo, než doplatit zbytek,“ vypráví Pavlas.
Stavitelé podle něho nedocenili, že rozhledna stojí a okolní stromy rostou. A tak jsou výhledy doprava a doleva zakryté. „Ale výhled na Frýdek- Místek je perfektní,“ uznává Pavlas.

6. Palkovice

Pěkný výhled do daleka je z vyvýšeného místa u cesty v Palkovicích. Je tam udržovaná kaplička a lavička. Lidé se tam zastavují posedět.

7. Zámek

Vyhlídka v parku pod frýdeckým zámkem je známá, lidé tam chodí, ale vyhlídkové místo už to není. Výhled je zarostlý stromy. „Pořád tomu říkáme vyhlídka, ale je to spíše zašívárna,“ směje se mladík, který se tam baví se dvěma kamarády.