Kouzelná noc rozzářených lampionů

Nejlepší doba. Ideálním okamžikem k návštěvě Hoi
Anu je především úplněk, kdy se zde koná legendární hoianská noc a celé město ozáří záplava
barevných lampionů

Nejlepší doba. Ideálním okamžikem k návštěvě Hoi Anu je především úplněk, kdy se zde koná legendární hoianská noc a celé město ozáří záplava barevných lampionů Zdroj: Libor Budinsky

Hoi An
Vietnamská kuchyně
Vietnam
Symbol města a lásky. Žádná svatba se v Hoi Anu neobejde bez fotografie na loďce před romantickou kulisou japonského krytého mostu ze 16. století
Hoi An
6
Fotogalerie
Vítejte v nejromantičtějším městě Vietnamu. Starobylý Hoi An je sice maličký, vždyť centrum projdete z jednoho konce na druhý za pouhých deset minut, ale klidně zde můžete strávit tři dny a nebudete se nudit. Kdysi slavný a bohatý přístav nabízí vedle mnoha památek starosvětskou atmosféru, kterou v jiných městech Asie už dávno převálcovalo překotné životní tempo a ekonomický boom.

Šestý nejlepší v celé Asii

Hoi An ovšem neproslavily jen krásně zachované domy bohatých kupců a uličky připomínající dokonalé filmové kulisy, ale také mimořádné kulinářské umění místních kuchařek vyhlášené po celém Vietnamu. A tak není divu, že se Hoi An v loňském roce probojoval do desítky nejlepších Food and Wine destinací v celé Asii, kterou vyhlašuje prestižní cestovatelský web Tripadvisor (skončil šestý), a současně se dostal také mezi 25 nejlepších turistických destinací celé Asie (za Vietnam bodoval vedle Hoi Anu už pouze proslulý záliv Halong Bay, označovaný za jeden ze sedmi přírodních divů světa). Obě destinace jsou navíc „prověřené“ prestižním razítkem UNESCO, Halong Bay jako přírodní a Hoi An jako historická památka světového dědictví.

Když řeka změní osud

Kousek od moře, v poklidné zelené krajině rýžových políček, stojí malý skvost, který je unikátní připomínkou dávných slavných časů. V 15. století se totiž Hoi An stal jedním z nejbohatších přístavů jihovýchodní Asie a k jeho břehům připlouvaly lodě z Japonska, Číny, Indie, ale také ze Španělska, Francie či Velké Británie. A protože mnoho kupců chtělo mít své zastoupení ve městě po celý rok, v Hoi Anu se usídlila početná čínská i japonská komunita, která si zde vybudovala nejen svá sídla, ale také četné chrámy a svatyně. A tak zdejší hoianská architektura představuje podivuhodný mix vietnamských, čínských a japonských stavebních slohů a symbolů.

Po několika stoletích bohatství a prosperity však přišla osudová náhoda, díky níž se starobylá krása Hoi Anu zachovala v nezměněné podobě do dnešní doby. Řeka Thu Bon spojující Hoi An s mořem byla totiž zanesena nánosy písku a hlíny, obchodní přístav se tak přesunul do nedalekého Danangu a město se vyhnulo překotnému rozvoji a modernizaci 20. století.

Slitování nad obludou

Při návštěvě starobylých kupeckých domů, ve kterých žijí často příslušníci desáté či patnácté generace bývalých obchodníků, překvapí nečekaná strohost vybavení. V přízemí najdete jen pár kusů dřevěného nábytku a hlavně nezbytné kladky, kterými ho můžete vytáhnout do podkroví. Důvod je prostý – Hoi An pravidelně postihovaly a stále postihují silné záplavy, během nichž se nábřeží a ulice ocitají až metr pod vodou – v takových situacích se všechno vybavení domu musí přestěhovat o patro výš. Poslední kruté řádění živlů zažilo město poměrně nedávno, v letech 2006 a 2007 (takže sem raději nejezděte v říjnu a listopadu, kdy je období dešťů).

Vedle kupeckých domů si prohlédněte nazdobené chrámy, obřadní síně a především rozkošný japonský krytý most, který se stal symbolem města. Pochází ze 16. století a jeho zvláštností je malá svatyně uprostřed mostu zasvěcená nestvůře se jménem Cu. Ta byla podle místních legend zodpovědná za spoustu přírodních katastrof, ovšem když zahynula, obyvatelé Hoi Anu se nad ní slitovali a postavili obludě svatyni, kam se chodili modlit za spásu její duše. Dnes je romantický most oblíbeným cílem všech svatebčanů, kteří se nechávají fotit na vratké loďce plující po kanále pod mostem.

Magický úplněk

Vedle památek je současný Hoi An plný hospůdek a restaurací, které patří k těm nejlepším v celém Vietnamu a jejichž jídelní lístky nabízí neuvěřitelné kulinářské klenoty. Nejlepší pověst má restaurace Morning Glory či Mango Room, ale můžete navštívit jakoukoli bezejmennou hospůdku a dát si místní vyhlášené nudle, „bílé růže“, což jsou krevety vařené v rýžovém papíře, či skvělé plody moře. A ochutnejte také výtečné banánové palačinky, které se připravují a prodávají přímo na ulici (za deset korun kus).

Ve starých uličkách naštěstí platí zákaz vjezdu aut (i když by to chtělo zakázat i vlezlé motorky) a spousta turistů se tu projíždí na kole (krásný je hlavně výlet do okolí, mezi rýžová políčka, půjčovné na den vyjde na 30 korun). Ideálním okamžikem k návštěvě Hoi Anu je především úplněk, kdy se zde koná legendární hoianská noc: celé město je slavnostně osvětlené barevnými lampiony, všude se zpívá, tančí, popíjí víno a konzumuje báječné jídlo.

Hoi AnHoi An|Libor Budinsky

Co navštívit

Pokud zůstanete v Hoi Anu několik dní, navštivte My Son, starobylé centrum čamské říše, jejíž králové ovládali území středního Vietnamu již od třetího století. Bohužel největší a nejvýstavnější chrámy byly zničeny během války. Přesto má místo skryté uprostřed džungle působivou atmosféru a pro svou historickou důležitost je zapsáno mezi památky UNESCO.

Co si přivézt

Hady nakládané v rýžovém víně. Pokud je budete kupovat v hoianské tržnici, připravte se na nekonečné smlouvání, které začíná na částce 400 tisíc dongů (zhruba 400 našich korun), ale reálná cena je třetinová až čtvrtinová (zkušení obchodníci usmlouvají konečnou cenu na sto korun). „Hadí víno“ je ve Vietnamu značně oblíbené a místní věří, že jedna malá sklenka denně má pozitivní vliv na lidské zdraví.

Co vyzkoušet

Absolvujte kurz vietnamské kuchyně. Navštívíte pestrobarevný trh, naučíte se vybírat bylinky a zeleninu a pak připravíte třeba vyhlášené hoianské nudle, čerstvé jarní závitky či krevety zabalené v rýžovém papíře. Ve městě fungují alespoň dva tucty kuchařských škol, mezi nejvyhlášenější patří škola Morning Glory, kterou založila známá kuchařka Vy. Za kuchařský kurz zaplatíte zhruba od 200 do tisíce korun.

Autor je publicista