Krádeže lyží jdou ročně do desítek milionů

lyže, ilustrační foto

lyže, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zima milovníkům zimních sportů přeje. Stejně jako lyžaři se však v horských střediscích činí i zloději lyží a snowboardů. Během sezóny tak lidé přicházejí o lyžařské vybavení za desítky milionů korun.

Lehkomyslné lyžaře, kteří nechávají svou výbavu bez dozoru, varuje například jihočeská policie. Tak v loňském roce řešila 70 případů, kdy došlo ke krádeži lyžařského vybavení. „Ke krádežím došlo jak vloupáním do sklepů, bytů, tak i motorových vozidel. Dále jsou v těchto údajích zahrnuty i případy odcizení vybavení u restaurací v lyžařských střediscích na Šumavě a ostatních místech, kde jsou svahy,“ upozorňuje mluvčí Krajského ředitelství Jihočeského kraje Milan Bajcura. Pachatelům nahrává právě neopatrnost při ostraze svých věcí a nezajištěných osobních věcí v domácnostech.

Lyžaři, kteří nechávají stát pravidelně v držácích venku bez dozoru, riskují, že jednoho dne sejdou svah po svých. „Přibližně dvě třetiny krádeží lyží připadne na horská střediska, kde zloději operují především v lyžárnách penzionů, lákadlem jsou i odložené lyže před restauracemi a stánky s občerstvením a boxy umístěné na střechách automobilů. Zbytek krádeží připadne na sklepy,“ uvádí Luděk Semrád ze společnosti Hervis.

Na českém trhu je pojištění lyží a snowboardů poměrně komplikovaný proces. Snadněji lze pojištění získat přímo v některých prodejnách se sportovním vybavením. „V letošním roce nabízíme při nákupu lyží i možnost pojištění, které se vztahuje na lyže uložené v lyžárnách, ale i ve střešních boxech,“ říká Semrád.

Majitelé Motorpalu koupili Sporten