Královéhradecko: kraj malebný a oblíbený

Tržní ceny starších bytů v Královéhradeckém kraji patří v rámci České republiky tradičně k těm vyšším. V celorepublikovém žebříčku cen podle krajů obsadil tento kraj na severovýchodě Čech čtvrté místo za Prahou, Středočeským a Jihomoravským krajem.

Krajské město Hradec Králové obhájilo třetí pozici, je tak jedním z nejoblíbenějších měst k bydlení. Vývoj v posledních letech byl v kraji podobný jako v celé ČR. Cenový růst kulminoval v polovině roku 2008, od této doby ceny klesají. Ceny bytů přitom klesaly v obou meziročních srovnáních – mezi III. čtvrtletím roku 2009 a shodným obdobím roku 2010 byl pokles cen v průměru 7 %, za poslední sledované období již pozorujeme pokles mírnější – v celokrajském průměru zhruba 5 %.

Nejvyšší cenu za byt v Královéhradeckém kraji vykazuje město Špindlerův Mlýn. Významně tak předbíhá samotné krajské město Hradec Králové. Vysoké ceny bytů ve Špindlerově mlýně ovlivňuje především velký zájem o rekreační byty. Tato lokalita je nejpopulárnějším rekreačním střediskem u nás. Mírně se snižující ceny zde pak jen kopírují celorepublikový vývoj.

#####Klíčová je dopravní dostupnost

Opakovaně můžeme konstatovat již známou skutečnost, že pro města v Královéhradeckém kraji je typická velmi rozdílná míra dopravní dostupnosti. Zatímco krajské město již začíná využívat postupně dokončované dálnice D11, ostatní části kraje na zlepšení dopravy stále čekají. Jde především o okolí plánovaného prodloužení dálnice D11 do Polska, okres Náchod má v průměru nejnižší ceny starších bytů v kraji a ty navíc dále klesají. Dálnice by výrazně podpořila i Trutnovsko, ne náhodou má okresní město Trutnov nižší ceny bytů než lépe dopravně dostupný Dvůr Králové nad Labem. V regionu by s výstavbou kvalitní silniční sítě mohl výrazně vzrůst zájem o rekreační bydlení. Krásná krajina severovýchodních Čech by byla totiž díky dálnici pro řadu obyvatel Prahy téměř na dosah ruky.

Jičín s okolím zase čeká na realizaci rychlostní silnice R35, která by umožnila na jedné straně rychlé spojení s krajským městem a na druhé straně s rozvojovými oblastmi Libereckého kraje. Přesto jsou však průměrné ceny v okrese Jičín vyšší než v ostatních okresech s výjimkou okresu Hradec Králové.

Naopak růst cen byl zaznamenán v několika monitorovaných městech okresu Náchod. Konkrétně jde o Broumov, Českou Skalici, Jaroměř a Nové Město nad Metují. V celém okrese Náchod byl v roce 2011 zaznamenán průměrný meziroční propad cen o necelá 2 %, když v krajském průměru se pokles cen srovnatelných bytů blíží hranici 5 %. Nutno však říci, že okres Náchod vykazuje absolutně nejnižší ceny bytů v kraji, jejich průměrná cena činí 924 tisíc Kč, krajský průměr je vyšší o téměř tři sta padesát tisíc korun.

#####Pokles bude pokračovat

Obecná změna trendu je v nejbližším období málo pravděpodobná: na pokles cen tlačí zejména obecně se snižující objem financí v ekonomice, daný mimo jiné škrty ve státním rozpočtu, ale také nasyceností trhu s bydlením. Vzhledem ke stále napjaté ekonomické situaci lze očekávat i snížení cen nových bytů, což bude stlačovat také ceny bytů starších, zejména ve větších sídlech. Výraznější regionální změny v cenové úrovni nelze předpokládat.

V tabulce je uveden přehled vybraných měst v Královéhradeckém kraji, roztříděný územně podle jednotlivých okresů, který obsahuje vývoj průměrných cen starších bytů v hodnotách zjištěných za shodná období třetích čtvrtletí let 2009, 2010 a 2011. Souhrnný index za okresy a za kraj je vypočten jako vážený průměr, váhou je počet bytů v bytových domech ve sledovaných městech.

*

Institut regionálních informací, s. r. o. (IRI)

Dlouhodobě sleduje vývoj tržních cen bytů ve vybraných městech České republiky. Informace o realitním trhu jsou získávány z inzerce v tisku a na internetu. Celkové vyhodnocení cen je prováděno jednou ročně, vždy 15. listopadu. Kromě tohoto vyhodnocení jsou zpracovávány dílčí závěrky vývoje cen v krajských a okresních městech za jednotlivá čtvrtletí. V Praze je vyhodnocení údajů prováděno každý měsíc. Pro sběr a vyhodnocení cen nemovitostí vypracoval Institut regionálních informací vlastní metodiku s využitím standardní jednotky, kterou je starší byt I. kategorie s podlahovou plochou 68 metrů čtverečních v běžné, nikoli okrajové poloze (standard IRI).