Krize v karvinských dolech. Horníci se bojí o práci

Úspory hledá vedení Ostravsko-karvinských dolů na každém kroku.

Před více než půl rokem Zaměstnanecké centrum Ostravsko-karvinských dolů doslova praskalo ve švech. Rozsáhlá náborová kampaň způsobila v karvinské kanceláři na třídě Osvobození pozdvižení. Na práci se tu stály fronty. Nyní vás při pohledu na prázdnotou zející místnost napadne jediná otázka: Jsem tu vůbec správně? Zájemci o pracovní místo už sem zamíří opravdu jen zřídka. „Momentálně máme úplný zákaz náboru. Mezi lidmi je tato skutečnost nejspíš známa, takže si k nám pro práci už skoro nikdo nechodí. S náporem nových sil z minulého roku se dnešní situace nedá srovnat,“ uvedl náborový specialista František Kurial.

Horníci mají obavy

Zaměstnanci jednotlivých karvinských dolů už krizi pocítili na vlastní kůži. „Až na malé výjimky se omezil nepřetržitý provoz. Místo sedmi dnů v týdnu chodí lidé do práce od pondělí do pátku. Byly také omezeny přesčasy,“ řekl jeden z horníků působících na dole ČSM. Podle něj mají horníci o své místo opravdu obavy. Především muži před důchodem by pro záchranu zaměstnání obětovali i svůj třináctý plat či přistoupili na snížení mzdy. Všichni neustále sledují situaci a čekají, co přijde. Oprávněný strach mají především zaměstnanci externích firem, kteří nejsou přímými pracovníky Ostravsko-karvinských dolů.

Hromadné propouštění se nechystá

Přestože je kvůli světové ekonomické krizi odbyt uhlí nižší než loni, podle slov tiskového mluvčího Ostravsko-karvinských dolů (dále jen OKD) Vladislava Sobola nemusejí mít zatím zaměstnanci obavy. „Žádné hromadné propouštění nyní neplánujeme, půjde jen o přirozené odchody do důchodu nebo odchody z důvodu dosažení takzvané maximální prašné expozice. V dlouhodobějším horizontu bude záležet na dalším vývoji krize,“ sdělil Sobol. Propouštění jako takové se zatím nechystá, nicméně jedním z opatření, které vedení dolů připravuje, je omezení dodávek pro takzvané kontraktory, tedy externí firmy podílející se na těžbě uhlí. V těchto společnostech nyní pracuje přibližně 3400 lidí, do konce roku by se jejich počet měl snížit asi na 2100. „Nejde o propouštění, tedy alespoň ne ze strany OKD, neboť tito pracovníci nejsou našimi zaměstnanci,“ vysvětlil dále Vladislav Sobol. Možnost úspor hledá vedení společnosti na každém pracovišti. Byla provedena řada úsporných opatření, například odložení některých méně významných investic. Práci horníků, tedy počet odpracovaných hodin nebo důraz na bezpečnost, krize přímo neovlivní. Totéž se však nedá říci o jejich platech. „Podle výsledků kolektivního vyjednávání zůstanou pro letošní rok mzdové tarify na stejné úrovni jako v roce 2008. Skutečná průměrná mzda, která loni dosáhla 34 499, se ovšem fakticky sníží, protože byla pozastavena výplata přídavků na dovolenou a Vánoce. Na rozdíl od loňska jsou zrušeny čtvrtletní prémie, které loni firma vyplatila v souvislosti s velmi dobrými hospodářskými výsledky,“ vyjádřil se k otázce placů Sobol. Podle odborných studií čeká hornictví po odeznění následků krize opět růst. Všechny doly OKD mají připravený plán těžby nejméně na dalších 20 let. Nezbývá tedy nic jiného, než si na další vývoj událostí počkat.