Která cukrárna v Táboře je nej?
Věnečky, špičky, větrníky i lehké ovocné dorty. Nabídka zákusků v centru Tábora je široká. Jaké jsou sladké pochoutky podle odbornice? Pět cukráren v centru Tábora prošla se Sedmičkou Jana Nečadová z Plané nad Lužnicí. Čtyřicet let pracovala jako vedoucí cukrářské výroby ve společnosti Domita, deset let vyučovala cukráře ve škole v Táboře. Test sledoval hlavně kvalitu laskomin v den návštěvy a prostředí cukráren. Jako vzorek posloužil základ správné cukrárny - žloutkový věneček a navíc jeden z ovocných zákusků z nabídky.
Sladká klasika
Na náměstí Mikuláše z Husi sídlí Cukrárna u lípy. Na první pohled zaujme spousta druhů žužu, bonbonů a drobných cukrovinek, které tu hlavně pro děti ze sousední základní školy prodávají doslova za korunu. I když interiér není z nejvkusnějších, zákusky drobné chyby zcela přebijí. Mezi dvanácti druhy jsou klasiky, ale třeba i kulaté malinové bomby.
Posuzuje se vzhled, krém, korpus i celková chuť věnečku. „Krém je jemný, dobře ochucený, je v něm cítit vanilka,“ hodnotí na výbornou Nečadová. Věneček tu stojí čtrnáct korun. Nevýhodou je otevírací doba. O víkendu mají zavřeno, ve všední den jsou v domě U Lípy od deseti hodin do pěti.
Jako průměrná se ukázala cukrárna Zlaté slunce na Žižkově náměstí. Ta těží z výhodného místa přímo na náměstí. I když nabídka zákusků je tady pestřejší a nezapomíná ani na diabetiky, chyby se v cukrárně najdou. Mínusem je interiér, stolky po stranách cukrárny nepůsobí vůbec útulně.
Věneček tu mají za jedenáct korun. Jak posoudila Nečadová – tvarově příliš zdařilý není, krém je výrazně máslový, poctivý, ale tužší. Obstál ale borůvkový řez s jogurtem, i když příliš provlhčený korpus je spíš na škodu.
Test neminul cukrárnu Sandra u Husova náměstí. Prostředí, které se za posledních pár let moc nezměnilo, k posezení zrovna neláká. Zato nabídka je tu bohatá, kromě máslových dortů mají i pudink v kelímku, který už jinde k vidění moc není. Body získala Sandra za nabídku dia výrobků. Věneček za jedenáct korun ale příliš nenadchl. Krém byl hodně pudinkový a tuhý. Podobně dopadlo i jahodové tiramisu nevýrazné chuti.
Cukrárenské trendy
Cukrárny a kavárny Moccacafé a Campanila, které jsou v poslední době oblíbené, sázejí místo klasiky na odlehčené zákusky. K vyhledávaným patří Moccacafé v Pražské ulici. Výhodou je útulný moderní interiér s dětským koutkem. Cukrárna nabízí hlavně ovocné zákusky, kdy základ tvoří směsi a náplně, ale i moučníky. Cenově je srovnatelná se Zlatým sluncem, možná ještě o něco dražší. V porovnání s příjemným prostředím jsou ale zákusky podle Nečadové pozadu. Věneček za čtrnáct korun, který je tu jako klasický zákusek v menšině, má hodně pudinkovou náplň, korpus je bez chuti. Zákusky ze směsí a náplní jsou ale lahodné, odpovídají tomu, co od nich člověk očekává.
„Chodím sem, protože je tu příjemné prostředí. Mám radši lehčí ovocné zákusky a tady jsem s nimi moc spokojená,“ říká Eva Deverová z Tábora.
Podobná nabídka je na třídě 9. května v cukrárně Campanila. Uvnitř se dá sedět také v bývalé restauraci. Na cukrárnu by tmavý, i když zajímavý interiér ale návštěvník hned netipoval. Prodávají tady nejvíce zákusky ze směsí a náplní. Průměrně se pohybují okolo třiceti korun, jde přitom o větší kousky. Oříšková kapka chuťově obstála. Věneček tu jako jedinou klasiku mají za jedenadvacet korun také. „Uvnitř není vařený máslový krém. Když ochutnáte, cítíte na jazyku práškovou chuť, ačkoli na pohled vypadá dobře,“ vysvětluje Nečadová.
„U mě jednoznačně vyhrála Cukrárna u lípy, zklamala mne trochu Sandra, ale žádná z cukráren nepropadla,“ říká Nečadová. Ve všech bylo čisto. Až na Campanilu měli všude na očích cedulku s dobou, dokdy mají být zákusky spotřebované.