Kultovní Krylův Bratříček vychází v reedici i digitálně

Karel Kryl

Karel Kryl Zdroj: Supraphonline

Karel Kryl
Karel Kryl
Karel Kryl
Karel Kryl
5
Fotogalerie
Jedno z nejdůležitějších alb tuzemské populární a písničkářské scény - Bratříčku, zavírej vrátka od Karla Kryla - vychází téměř půl století po svém vzniku v reedici a také v digitální podobě na Supraphonline.cz. Lidé si jej budou moci od 24. dubna koupit nejen na CD, ale stejně jako před 46 lety na vinylové LP desce.

„Reedice po řadě let nabízí jedinečné album v samostatné původní podobě včetně maximální technické kvality ikonických fotografických předloh Josefa Koudelky,“ uvedla mediální zástupkyně Supraphonu Alice Titzová. „Booklet obsahuje historickou úvahu Jiřího Černého, komplet všech písňových textů je doplněn fotografiemi Otty Dlaboly z roku 1969.

Album poprvé vyšlo v roce 1969 a zejména titulní píseň se stala jedním ze symbolů protestu proti okupaci Československa pěti armádami socialistické Varšavské smlouvy v čele se sovětskými vojáky v srpnu 1968. Na pultech se ale deska příliš neohřála, protože na podzim 1969 Kryl emigroval do Německa.

Mezi obyvateli Čech se ale poté v masovém měřítku šířilo nejen díky deskám pašovaným ze zahraničí, ale i na někdy nepříliš kvalitních kopiích na magnetofonových páscích.

Písně považované za vrchol tuzemského protestsongu i milostné lyriky dlouhodobě nezajímají nejen komerční rádia, nehraje je ani to veřejnoprávní

Kryl se stal tuzemskou písničkářskou ikonou, i když v Česku do své emigrace vydal právě jen jediné album, další dvě vyšly v tuzemsku až po listopadu 1989. Dalších pět z celkových osmi, které spatřily světlo světa ještě za jeho života, pak v zahraničí.

Po jeho předčasné smrti v pouhých 50 letech v roce 1994 vyšlo množství dalších – koncertů a různých kompilací. Jeho hlavního počinu, „Bratříčka“, jak se zkráceně albu říkalo, se dosud prodalo přes čtvrt milionu kusů. Nicméně v žebříčcích nejhranějších interpretů za posledních dvacet let by hledal člověk jeho jméno marně.

Karel KrylKarel Kryl|Supraphonline

Písně považované za vrchol tuzemského protestsongu i milostné lyriky dlouhodobě nezajímají nejen komerční rádia, nehraje je ani to veřejnoprávní. Jsou prý příliš těžké, zvukově nevyhovující, intelektuálně náročné, pro mnohé již nesrozumitelné a kazí tak nejspíše odpolední pohodu pro mladší i pokročilé.

Lidé ale na Kryla nezapomněli. Loni - v roce 70. výročí jeho narození a dvacátého výročí úmrtí - se uskutečnila řada akcí a koncertů na jeho vzpomínku, další pořady odvysílala zejména veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas.

„Kádrují mě bolševici věrní linii.“ Před 20 lety zemřel písničkář Karel Kryl