Američané měli dost politické korektnosti, proto si zvolili Trumpa, říká spisovatel Tenenbom

Nejdřív chtěl být Tuvia Tenenbom akademikem – vystudoval matematiku, informatiku, tvůrčí psaní i literaturu. Pak založil jediné anglicky mluvící židovské divadlo v New Yorku. V posledních pár letech vydává politicky nekorektní, cestopisné knihy, populární hlavně v Německu, Izraeli a anglicky mluvících zemích.

Nejdřív chtěl být Tuvia Tenenbom akademikem – vystudoval matematiku, informatiku, tvůrčí psaní i literaturu. Pak založil jediné anglicky mluvící židovské divadlo v New Yorku. V posledních pár letech vydává politicky nekorektní, cestopisné knihy, populární hlavně v Německu, Izraeli a anglicky mluvících zemích. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Spisovatel Tuvia Tenenbom, který dlouhodobě žije v USA, sklidil úspěchy s knihou o Americe nazvanou Všechny jejich lži. V ní se soustředí také na kritiku liberálních médií, například listu New York Times. Vadí mu, že v zemi neexistuje názorová pluralita, což podle něj vede k současnému stavu. Přečtěte si další část rozhovoru, který dal Tenenbom serveru Info.cz

Vůbec jsem se nedivil zvolení Donalda Trumpa, říká Tuvia Tenenbom, když přijde řeč na Spojené státy. „Ještě před tím jsem vydal knihu o Spojených státech, která vyšla v Česku pod názvem Všechny jejich lži, a bylo mi jasné, co lidi vedlo k jeho volbě.“

Amerika je podle Tenenboma problematickou společností, pokryteckou a rasistickou, kde takzvaná velká liberální média říkají lidem, co mají dělat a jak se mají chovat. „Lidé mimo New York a Kalifornii (kde podle spisovatele mají tato média své publikum – pozn. redakce) už mají dost toho, že jim média říkají, co mají dělat, že jim New York a Kalifornie vnucují své hodnoty. Střed Spojených států, venkov a předměstí toho mají dost. Hlasovaly pro Trumpa a stále ho milují,“ vysvětluje Tenenbom.

Mluví také o velké skupině přehlížených Američanů. Trumpova protikandidátka Hillary Clintonová je nazvala „ubožáky“ a liberální média tvrdí, že skočili na lep populistům. „Ale ti lidé to cítí jinak. Nemají rádi stav, kdy se míchá levičáctví a puritánství do jedné třaskavé směsi. Nemají rádi to, co se nazývá politickou korektností, a chtějí mít věci pojmenované pravými jmény.“

Vedlo to nakonec k tomu, že byl zvolen Trump – prostořeký přímý byznysmen, který by ještě před dejme tomu čtyřmi lety mohl zapomenout i na pouhou nominaci na uchazeče o post prezidenta. „Nemohl jste říkat, že saháte ženám na pí*u jako Trump, nebo se chovat jako Trump. Ale lidé, které liberální média označují za 'svedené populisty' či dokonce přímo za populisty už měli dost dosavadního stavu. Už měli dost politické korektnosti. A to stačilo k tomu, aby byl Trump zvolen,“ říká Tenenbom.

Liberální teror?

„Žiju v Americe přes třicet let a viděl jsem nástup těchto takzvaně liberálních idejí, socialismu, nebo jak to chcete nazvat. Liberálové dnes nejsou ti liberálové, co tu bývali,“ vysvětluje Tenenbom, který nedávno navštívil Prahu. „Když jste se před třiceti lety podívali na známý deník The New York Times, na stránku komentářů, byly tam různé texty a různé názory – liberální, konzervativní, centristické. Když se tam podíváte dnes, téměř vždy tam jsou názory progresivních liberálů, což nejsou liberálové. Odpovídá to myšlení levičáka Bernieho Sanderse (nezávislý senátor za stát Vermont, někdejší kandidát na prezidenta – pozn. redakce). A všechny vyznávají ty samé hodnoty,“ dodává Tenenbom.

Podle spisovatele se Amerika velmi změnila. Zatímco dříve příliš neuznávala Evropu, dnes se prý její část snaží evropskou politiku kopírovat. Američané jsou podle něj pokrytečtí. Liberálové tvrdí, že se starají o chudé, ale v Americe se o chudé dle Tenenboma nikdo nestará. Liberálové ani konzervativci prý nechodí do chudých čtvrtí. A ti, co vykládají, že jsou proti rasismu, nemají přátele jiné barvy pleti a nikdy nenavštívili žádného imigranta, ačkoliv bojují za jejich práva – tvrdí s přesvědčením Tenenbom.

„Média jsou ve Spojených státech aktivistická, už neprovádí průzkum věcí, razí jeden názor,“ stěžuje si. „A vše je navíc kombinováno s puritánstvím generace #MeToo,“ dodává a jako příklad uvádí dramatickou nominaci Bretta Kavanaugha na soudce Nejvyššího soudu. „Byl obviněn z toho, že se před desítkami let špatně choval k ženě. Ale ona zpočátku řekla, že si není jistá, zda to byl tehdy skutečně on. Opoziční Demokraté hned požadovali zastavení nominačního procesu. Je to porušení základního konceptu americké ústavy, že každý je nevinen pokud se mu neprokáže vina. Ten už neexistuje,“ rozčiluje se Tenenbom.

Další část rozhovoru si přečtěte na serveru INFO.CZ

Tuvia Tenenbom (61)
Spisovatel, novinář, autor divadelních her a režisér narodil se v Izraeli, v židovské ortodoxní rodině, později se přestěhoval do Spojených států a studoval na univerzitě matematiku, počítačové vědy, tvůrčí psaní a literaturu. Kromě angličtiny a hebrejštiny mluví i arabsky. Posledních deset let píše do německých novin Dei Zeit. Tenenbom je Židovského divadla v New Yorku a jeho hry jsou označovány za inovativní. Je autorem několika knih. Chyťte Žida se zabývá Izraelem a Palestinou, Všechny vaše lži temnou stránkou Spojených států a problémům, které vedly ke zvolení Donalda Trumpa prezidentem a kniha Ahoj uprchlíci vztahem Němců k uprchlíkům. Jeho první kniha Spím v Hitlerově pokoji se věnuje antisemitismu v Německu. Tenenbom tvrdí,že píše jen o tom, co vidí a jeho knihy jsou osobitými reportáže často s vlastním subjektivním pohledem, jakkoliv to autor popírá a snaží se být co nejvíce objektivní.