Barrandov "zachránil" cenné materiály z vojenského ústavu, udělal jejich kopie

Film

Film

Barrandovské Filmové laboratoře udělaly duplikáty historických filmových materiálů ze sbírek Vojenského historického ústavu. Materiály, tematicky se vztahujících k projektům Památník odboje a Památník osvobození totiž vznikly ještě v období první světové války a byly natočeny na hořlavý, takzvaný nitrátový film. Při vznícení by tak hrozilo nejen nenávratné poškození unikátních záběrů, ale i rychlé rozšíření požáru.

„Všechny laboratorní práce proto musely probíhat za náročných bezpečnostních podmínek. Šlo o materiály natočené v období I. světové války a vzniku naší republiky. Jen pro představu - kdyby došlo ke vznícení nitrátového filmu, plameny nelze uhasit ani vhozením do sudu s vodou, lze pouze bránit rozšíření požáru na další místa,“ komentoval to vedoucí zákaznického servisu Filmových laboratoří Pavel Jelen.

Jednalo se o 7500 metrů originálních dobových kopií, ze kterých bylo potřeba zhotovit další negativy a následně nové kopie, a 2500 metrů originálních negativů. Část materiálů bylo podle Želazka nutno zbavit plísní a též vyspravit, protože zub času se podepsal na jejich stavu. Křehkost a částečné smrštění takových materiálů vylučuje jejich kopírování na běžných strojích; je nutné proto použít speciální kopírku.

Součástí tendru na náročný archivní projek byl i kvalitativní test. „Vyhlašovatel požadoval vykopírování testovací role, komise posuzovala zejména zachování všech detailů obrazu a stejné tónové podání. Bylo potřeba vyladit celý kopírovací a vyvolávací proces tak, aby zejména kontrast vyhovoval vysokým nárokům zadavatele,“ dodal Jelen.