Booker Prize pozná vítěze dnes večer

Favorit. Julian Barnes je v úzkém finále Booker Prize
již počtvrté, podle odborníků je jeho kniha The Sense
of an Ednding letošním favoritem číslo jedna

Favorit. Julian Barnes je v úzkém finále Booker Prize již počtvrté, podle odborníků je jeho kniha The Sense of an Ednding letošním favoritem číslo jedna Zdroj: profimedia

Mrazivý thriller z postkomunistického Ruska, mistrovský western či netradiční detektivka z londýnského předměstí, i jedna z těchto knih se může dnes pozdě večer stát držitelem prestižní Man Booker Prize, hlavní literární ceny anglicky mluvícího světa.

Mezi šestici finalistů porota vedená britskou spisovatelkou a bývalou šéfkou britské tajné služby MI5 Stellou Rimingtonovou zařadila Juliana Barnese, Carol Birchovou, Patricka deWitta, Esi Edugyanovou, Stephena Kelmana a A. D. Millera.

Deník E15 přináší krátké medailony jednotlivých děl.

Julian Barnes: The Sense of an Ending

(Nakladatelství: Jonathan Cape)

Julian Barnes se mezi finalisty Booker Prize probojoval již počtvrté a letos je jeho kniha The Sense of an Ending považována za hlavního favorita. Právem, protože útlé dílo o zapomínání, selhávání paměti a neutuchajícím pocitu konce života patří k nezapomenutelným literárním zážitkům. Hlavní hrdina má díky pozůstalosti získat deník dávného kamaráda, který mu v mládí nejprve přebral přítelkyni a brzy poté spáchal sebevraždu. Právě dávná láska nyní drží deník a nechce jej muži vydat. Ten z vlastní perspektivy vypráví někdejší osudy, ale náhle je konfrontován se skutečností, jež je zcela odlišná. Pro něj i čtenáře zcela nová a překvapivá. Barnes dovádí k dokonalosti takzvaný koncept nespolehlivého vypravěče a tento literární faul se stává hlavním hrdinou i tématem knihy. A závěrečná pointa… lahůdka.

Carol Birchová: Jamrach’s Menagerie

(Nakladatelství: Canongate)

Zkušená britská spisovatelka Carol Birchová se o cenu uchází mistrovským žánrovým mixem Jamrach’s Menagerie, v němž hraje prim dobrodružná literatura a historický román o dospívání. Vypráví osud malého Jaffyho Browna, který v osmi letech dostává práci ve zvěřinci Chalese Jamracha a zažívá zde mnoho dobrodružství. V šestnácti letech spolu s přáteli ze zvěřince mají jet lodí do Indonésie, aby tu pro Jamracha chytli „draka“ (tedy varana). Před návratem domů je však čeká spousta nečekaných zastávek a situací. Jamrach’s Menagerie patří k vůbec nejpopulárnějším knihám ze všech finalistů letošní Booker Prize a spolu s Barnesovým dílem je i největším favoritem.

Patrick deWitt: The Sisters Brothers

(Nakladatelství: Granta Books)

Oslava tradičního žánru. Původem Kanaďan žijící v USA Patrick deWitt napsal jeden z nejúžasnějších westernů posledních let a spolu s Cormacem McCarthym dokazuje, že opravdový western není ani trochu šestákovým brakem.
Bratři Sisterovi, proslulí zabijáci, jedou do Kalifornie, aby pro svého bosse zabili jednoho muže. Cestou se musejí vypořádat s několika komplikacemi, ale především i s otázkou, zda vůbec chtějí v tomto životě pokračovat. Kniha nabídne mnoho dokonalých scén a deWittův cinematický vypravěčský styl volá po zfilmování. Bratři Coenové či Quentin Tarantino by to volání měli vyslyšet. Srdeční záležitost, jejíž obálka je nezapomenutelná.

Stephen Kelman: Pigeon English

(Nakladatelství: Bloomsbury)

Netradiční detektivka ze současného Londýna psaná z perspektivy jedenáctiletého chlapce pocházejícího z Ghany.
Spolu se svým kamarádem se pokouší vyšetřit vraždu staršího chlapce z předměstí, čímž se však dostává do spousty problémů s gangy a staršími chlapci ovládaném okolí. Proto se přátelí s obyčejným holubem, který funguje jako jeho duchovní rádce a anděl strážný zároveň. V chlapcově mysli se míchá velká spousta mytologií, ideologií, televizních seriálů, že jím vykreslovaný svět je nanejvýš literárně zajímavý, stejně jako Kelmanovo zachycení Londýna připomínajícího brazilské slumy. Působivý literární debut.

Esi Edugyanová: Half Blood Blues

(Nakladatelství: Serpent’s Tail)

Dojemná kniha o dvojici starých amerických jazzmanů Sida a Chipa, kteří se náhle dozvídají, že jejich dávný přítel a kolega Hiero nezahynul za války v koncentračním táboře, jak se všichni domnívali. Vyrazí proto za ním do Polska a postupně sledujeme jejich válečný příběh. Edugyanová rozplétá stále komplikovanější vztahy uvnitř party různě talentovaných a smýšlejících kamarádů, až se dostáváme k pravým důvodům Hierova zatčení, které jejich šťastné shledání po téměř padesáti letech může výrazně zkomplikovat. Přes nesporné kvality Half Blood Blues patří k outsiderům letošního ročníku.

A. D. Miller: Snowdrops

(Nakladatelství: Atlantic Books)

Bývalý moskevský zpravodaj The Economist A. D. Miller svou prvotinu zasadil do svérázného postkomunistického Ruska, kde „neexistuje politika, byznys ani láska… všechno je jenom zločin“. O pravdivosti této průpovídky se hlavní hrdina, britský finančník pracující v nadnárodní bankovní společnosti, přesvědčí na vlastní kůži. Nejprve uzavře až podezřele skvělou úvěrovou smlouvu, zároveň se do něj zamiluje nádherná ruská dívka, která chce jen jednu drobnou protislužbu – pomoci při výměně dvou bytů. Co následuje, se vskutku může odehrát pouze v dnešním Rusku.
Perfektní žánrová kniha, jež by si také zasloužila zfilmovat.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.