Cimrmanolog Ladislav Smoljak by se dnes dožil 80 let

Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

(VIDEO) Spoluzakladatel oboru Cimrmanologie, herec a režisér Ladislav Smoljak by dnes oslavil osmdesátiny. Se Zdeňkem Svěrákem a dalšími za svůj život vytvořil nejen ucelený obraz o zneuznaném českém velikánovi Járu Cimrmanovi, ale natočil i nespočet snímků, které se zapsaly jak do filmové historie, tak i do srdcí a mluvy několika generací diváků.

Ladislav Smoljak se narodil 9. prosince 1931 v Praze. Od mládí chtěl být režisérem, ale na DAMU ho nepřijali. Místo režie tedy vystudoval matematiku a fyziku vydal se na dráhu pedagoga. Přesto se později k filmu, divadlu a kameře dostal.

V roce 1968 se před ní jako herec objevil ve filmu Zločin v šantánu a o dva roky později ještě ve snímku Pane vy jste vdova. Za kamerou pak stál od sedmdesátých let a režíroval například snímky Jáchyme hoď ho do stroj, Marečku podejte mi pero či Na samotě u lesa. Na mnoha filmech také spolupracoval jako scénárista spolu se Zdeňkem Svěrákem.

Kulový blesk - Přijíždí vlak z Vizovic

Na konci šedesátých let také založil spolu s Jiřím Šebánkem, Zdeňkem Svěrákem a Miloněm Čepelkou divadlo Járy Cimrmana. Autoři přitom vycházeli z úspěšného rozhlasového pořadu Vinárna U pavouka. První divadelní hra s názvem Akt měla premiéru v říjnu roku 1967. Ještě téhož roku měla premiéru i hra Vyšetřování ztráty třídní knihy. Trio Smoljak-Cimrman-Svěrák má dodnes na kontě 16 her, které baví diváky napříč generacemi.

Ladislav Smoljak zemřel v Praze 6. června 2010 po dlouhé nemoci ve věku 78 let.

Ukázka ze hry Dobytí severního pólu

Mnoho citátů z děl dvojice Cimrman-Smoljak zlidovělo

Autorská dvojice Smoljak-Svěrák má na svém kontě, kromě výčtu filmů a her, ještě jeden úspěch - nespočet citátů, které se vloudily do mluvy a ustálily se v běžné komunikaci.

Na otázku ohledně náboženského vyznání mnoho lidí bez váhání odpoví: „Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě pánbůh potrestá.“

Když někoho hledáme, mnohdy použijeme repliku z divadelní hry Dlouhý, široký a bystrozraký: „On tu byl, tady všude seděl. Jak sedíš ty, ty a ty, tak tady všude seděl.“

A nakonec, lopotíme-li se s vysvětlováním nějakého tématu a posluchači nám nerozumí, nejeden z nás si povzdechne: „Bože, to je práce, provdat dceru.“