Čtvrtá sezona NT Live láká na novinky, včetně Shakespeara

Poslední z Haussmanů

Poslední z Haussmanů Zdroj: Catherine Ashmore

Derniérou titulu Poslední z Haussmanů pokračuje čtvrtá sezona NT Live, projektu, který vysílá do kin hry z londýnského Národního divadla. Nová tragikomedie, kterou dnes od 19.45 hodin v přímém přenosu uvede pražské kino Aero a náchodský Vesmír, si za necelé čtyři měsíce uvádění vysloužila pozitivní kritiky. Především díky výkonu Julie Waltersové v roli manipulativní, idealistické a nepraktické matky, bývalé hippie, jež stále diriguje promarněné životy ostatních členů své dysfunkční rodiny.

Herečka známá z Harryho Pottera nebo Billyho Elliota se touto postavou vrátila po dvanácti letech na prkna britského Národního divadla. Zdatně jí sekundují i další herci, Helen McCroryová či Rory Kinnear. Hru samotnou napsal jiný herec, Stephen Beresford. Jeho debut v roli dramatika připomíná svou náladou i zápletkou Čechovův Višňový sad. Možná i proto se režie chopil právě odborník na ruské divadlo, Howard Davies.

Ve čtvrtek 1. listopadu přijde na řadu Shakespeare, tentokrát Timon Aténský. Méně známou a temnou hru umělecký šéf divadla a režisér Nicholas Hytner vybral i s ohledem na její aktuálnost. Titulní hrdina, patron umění a okázalý hostitel, v ní totiž čelí bankrotu, a nemůže se spolehnout na své bohaté a mocné přátele. Její děj umístil do současného Londýna a Timonovu krizi propojuje s krizí systému. Hlavní role se ujal ceněný divadelní herec Simon Russell Beale, loni k vidění jako Stalin ve hře Spolupracovníci.

Zatímco Timon Aténský se už v Londýně hraje od července, další kus zařazený do NT Live má premiéru až v listopadu. Fraška The Magistrate od Arthura Winga Pinera patří k oblíbeným viktoriánským komediím a vypráví o respektovaném úředníkovi, který se dostane do osidel skandálu. V Londýně si ho zahraje známý americký herec John Lithgow, držitel ceny Tony a dvojnásobně nominovaný na Oskara. Tento přenos je naplánovaný na 17. ledna.

Ještě během října v pražských kinech Atlas a Světozor dobíhá série záznamů Frankensteina, nejpopulárnějšího představení z historie NT Live. Divadelní hit režíroval Danny Boyle, řadu cen za něj získali herci Benedict Cumberbatch a Jonny Lee Miller, kteří se pravidelně střídali v rolích doktora Frankensteina a jeho monstra.

Autorka je spolupracovnicí redakce