Kate Bush a sedm krásných modliteb pro sníh

Kate Bush

Kate Bush Zdroj: fish people

K tvorbě britské zpěvačky Kate Bush již zřejmě neodmyslitelně patří dlouhé proluky mezi projekty. Na novinku 50 Words for Snow čekali posluchači šest roků, byť jí na jaře předcházela kolekce znovu nahraných starších skladeb Director’s Cut. Na předchozí album Aerial to ale bylo dokonce let dvanáct.

Nejen trvání tvůrčích přestávek, ale i osobitost a neustálé rozvíjení hudební řeči pojí zpěvačku s tvorbou krajana Petera Gabriela, s nímž v osmdesátých letech natočila duet Don’t Give Up. Podobně jako jeho, i umělecký jazyk Kate Bush s přibývajícími lety rozkvétá, stává se abstraktnějším a oba autoři otáčí pozornost pod povrch písní.

Novinka překračuje hranici šedesáti minut, přesto ji tvoří pouze sedm písní, jež spojuje téma zimy. Průvodní motiv sněhové vločky – pomalu padající, symbolizující klid, čistotu i pomíjivost, spíše než té přicházející s bouří – je spouštěcím momentem laviny asociací, obrazů a metafor.

V titulní skladbě herec a hvězda světa mluveného slova Stephen Fry recituje výrazy, které jsou literárními opisy snad pro vše, co se zimou a bílou záplavou může být spojováno. Znamenitá parafráze dávno vyvráceného, zato stále kouzlo nepozbývajícího mýtu o padesáti rozdílných výrazech pro sníh v jazyce Eskymáků. Ani mezi závějemi bílého zlata se však neztrácí šarm a nadsázka, které zpěvaččinu hudbu odjakživa provázejí. Příkladem budiž příběh o sněhulákovi jako nepravděpodobném milenci, který se po vášnivé noci „vypaří“. Osobitá ale není jen poetika plná nezvyklých příměrů, střípků mytologií existujících i vlastních, ale především hudba.

V jádru jsou kompozice velmi jednoduché, tvoří je vesměs několik opakujících se motivů, jež jsou rozvíjeny spíše dovnitř. Předlouhé kompozice ubíhají v zajetí drobných variací témat, v klikatění vokálních linek, ve hře s odmlkou, s opatrnými bicími, mnohovrstevnými ozvěnami zvuku a decentními tahy smyčců.

Není to album pro každého, hranici mezi konvenčním a neobyčejným však zpěvačka nechala za sebou již dávno. Jsou to snad jen melodie a určitá přístupnost, která ji řadí k (inteligentnímu) popu, stejně tak má novinka mnoho společného s komorní vážnou hudbou, jazzem, minimalismem. A je bezesporu jedním z nejpůsobivějších alb o zimě.

Kate Bush: 50 Words for Snow

Vydavatel: Fish People, 2011
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce