Letní filmová škola nabídne Wildera, Kieślowského a Kaurismäkiho

Jedním z taháků
letošní Letní
filmové školy
bude premiéra
novinky Roberta Sedláčka Rodina je základ státu.

Jedním z taháků letošní Letní filmové školy bude premiéra novinky Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. Zdroj: filmserver.cz

Jako obvykle i na letošek připravila Letní filmová škola, jejíž 37. ročník startuje dnes v Uherském Hradišti, bohatý program. Zájemci si mohou vybírat z retrospektiv letošních jubilantů Billyho Wildera a Krzysztofa Kieślowského. Dále z filmů pozvaných hostů – Akiho Kaurismäkiho, Emira Kusturici či Roberta Sedláčka. Nebo z přehlídky rumunské kinematografie. Na to, aby se pokusili všechno stihnout, mají deset dní.

Hollywoodský klasik narozený v Rakousku-Uhersku Wilder by letos oslavil 105. narozeniny, polská režisérská legenda Kieślowski sedmdesáté, zároveň si připomínáme patnáct let od jeho smrti. Jejich filmy, mezi nimiž nebudou chybět klasická díla Někdo to rád horké a Byt (Wilder) či kompletní Kieślowského Dekalog, tak na LFŠ budou uvádět filmoví teoretici. Osobně o svých dílech podiskutují neméně výrazní režiséři.

Fin Aki Kaurismäki tu uvede i svou novinku Le Havre. Bosňan Emir Kusturica na Moravě vystoupí v roli filmaře, hudebníka (na koncertě své kapely The No Smoking Orchestra) a také fotbalisty – v utkání proti organizátorskému týmu. Dorazí i thajský režisér Apichatpong Weerasethakul, autor Strýčka Búnmího, vítěze loňských Cannes. Z domácích tvůrců přijedou Robert Sedláček se všemi svými filmy, včetně novinky Rodina je základ státu, nebo Fero Fenič.

Ukázka, čím Rumunsko v minulých letech ohromilo světové festivaly, se také neobejde bez hostů. Přijet by měl Andrei Ujică. Rumunský film se představí nejen takzvanou novou vlnou, ale i staršími snímky.

Tradiční kinematografickou velmoc Japonsko bude zastupovat kolekce soft-erotických filmů „pinku-eiga“.

Další sekce připomene, jak svět během deseti let ovlivnily teroristické útoky z 11. září. Sekce Tradice kvality zavzpomíná na francouzské poválečné filmy, stejnou dobu připomenou i československé filmy z období třetí republiky (13. revír či Siréna režiséra Karla Steklého, která získala cenu na filmovém festivalu v Benátkách). Vojenský filmový archiv ze své kolekce vybral první filmy budoucích českých režisérských hvězd, jako byl František Vláčil. Jeho zrestaurované veledílo Marketa Lazarová se po karlovarském festivalu promítne i v Hradišti, kde proběhne i přednáška o kurátorství a restaurování v digitální éře.

Do nefilmové části akce patří také výstava Stopy a vzpomínky mapující vznik Kieślowského snímků, master class hlavních hostů, řada koncertů a divadelních představení.

37. ročník Letní filmové školy (22.–31. července Uherské Hradiště)

tipy E15

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (režie Cristian Mungiu)
Essential Killing (režie Jerzy Skolimowski)
Let číslo 93 (režie Paul Greengrass)
Le Havre (režie Aki Kaurismäki)
Černá kočka, bílý kocour (režie Emir Kusturica)
Někdo to rád horké (režie Billy Wilder)
Byt (režie Billy Wilder)
Sunset Boulevard (režie Billy Wilder)
Dekalog 1–10 (režie Krzysztof Kieślowski)
Největší z Čechů (režie Robert Sedláček)
Muži v říji (režie Robert Sedláček)
Siréna (režie Karel Steklý)
Marketa Lazarová (režie František Vláčil)
Pan Nikdo (režie Jaco van Dormael)
Exit Through the Gift Shop (režie Banksy)

Autorka je spolupracovnicí redakce