Na karlovarském festivalu zvítězil norský snímek Henrik

Norský režisér Martin Lund (vlevo) převzal 7. července z rukou americké herečky Susan Sarandonové na závěrečném ceremoniálu 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Velkou cenu - Křišťálový globus za film Henrik.

Norský režisér Martin Lund (vlevo) převzal 7. července z rukou americké herečky Susan Sarandonové na závěrečném ceremoniálu 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Velkou cenu - Křišťálový globus za film Henrik. Zdroj: ctk

Vítězem 47. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se stal v konkurenci dalších jedenácti titulů snímek Henrik norského režiséra Martina Lunda. Získal Velkou cenu Křišťálový glóbus dotovanou částkou 25 tisíc dolarů (523 tisíc korun). Závěrečný ceremoniál se dnes konal ve Velkém sále Thermalu.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzala za ovací publika americká oscarová herečka Susan Sarandonová. Stejné ocenění získala na zahájení festivalu britská držitelka Oscara Helen Mirrenová.

Vítězný film je trpkostí prodchnutou psychologickou studií sázející na autenticitu a vynikající herecké výkony. Za mužský výkon byl oceněn Henrik Rafaelsen ex aequo s Erykem Lubosem; hrál v polském snímku Zabít bobra.

Zvláštní cenu udělila porota, v jejímž čele byl programový ředitel newyorské Film Society of Lincoln Center a šéf festivalu v New Yorku Richard Peňa, italskému snímku Román o jednom masakru, který natočil režisér Marco Tullio Giordana. Cenu za režii získal Kanaďan Rafaël Ouellet za snímek Kamion. Za ženský herecký výkon byla oceněna Lejla Hatamiová za roli v íránském filmu Poslední krok.

Zvláštní uznání patří hlavním představitelům českého zástupce v soutěži Polski film režiséra Marka Najbrta - Pavlu Liškovi, Tomáši Matonohovi, Marku Danielovi a Josefu Poláškovi. A také představiteli hlavní role v řeckém soutěžním snímku Chlapec, pojídající ptačí zob Jannisi Papadopulosovi.

Porota soutěžní sekce Na východ od Západu ocenila ukrajinský snímek Evy Neymannové Dům s věžičkou. Zvláštní uznání udělila filmu Aurora natočenému v litevsko-francouzsko-belgické koprodukci.

V soutěži dokumentů zabodoval v kategorii nad 30 minut bulharsko-chorvatsko-německý snímek režiséra Iliana Meteva Poslední záchranka v Sofii a v kategorii do 30 minut Příběh pro Modlinovy španělského režiséra Sergia Oksmana. Dokumentaristka Helena Třeštíková převzala za svůj časosběrný projekt Soukromý vesmír zvláštní uznání. Divácká cena patří belgickému snímku Hasta la vista!