Od aukce Štýrského se čekalo víc, vynikl Slovák Benka

Obraz Jindřicha Štýrského Sněhulák a kominík

Obraz Jindřicha Štýrského Sněhulák a kominík Zdroj: CTK/PR/Bison & Rose

Nekorunovaným vítězem jedné z prvních podzimních dražeb se podle očekávání stal Jindřich Štyrský, za jehož obraz Sněhulák a kominík neváhal nový majitel nabídnout 5,6 milionu korun. Včetně provize tak za dílo z 30. let minulého století zaplatí 6,7 milionu korun. Vyvolávací cena obrazu přitom byla necelé čtyři miliony.

S výsledky dnešní aukce jsou pořadatelé podle svých slov spokojeni. Kupci vydražili díla za celkem 27 milionů korun a většina z „velkých“ položek na aukčním seznamu našla svého majitele. V nabídce byly malby, sochy i práce na papíře.

Avizovaným zlatým hřebem odpolední dražby byla právě nabídka Štyrského díla. Za dílo kupec nabídl o téměř dva miliony korun více, než zněla vyvolávací cena. Potenciál obrazu byl ale podle organizátorů ještě vyšší. Ředitelka Dorothea Mária Gálová původně odhadovala, že by se konečná suma mohla vyšplhat na šest až sedm milionů korun.

„Obrazy Jindřicha Štyrského patří v posledních letech mezi nejsledovanější plátna na domácích a zahraničních aukcích. Po dlouhých letech, kdy byl Štyrský ve stínu svých současníků Jana Zrzavého nebo Emila Filly, se tak jeho dílům dostává zasloužené pozornosti. Dnešní aukce byla toho dalším důkazem,“ uvedla Gálová.

"Orava" od Martina Benky"Orava" od Martina Benky | CTK/PR/Bison & Rose„Orava“ od Martina Benky

Mezi dalšími položkami pak vynikl také obraz od klasika slovenské moderny Martina Benky. Jeho obraz Orava (1934) byl vydražen za rekordní částku. „Rozměrné plátno bylo z vyvolávací ceny 550 tisíc prodáno za dva miliony korun bez přirážky. Zájem o Benkův obraz potvrdil, co naznačila již květnová dražba aukčního domu Dorotheum, totiž že především mezi slovenskými sběrateli umění a investory stále více roste zájem o špičková díla slovenských malířů 20. století,“ doplnil David Laňka z Dorothea s tím, že z nabízených významnějších děl se neprodal jen Emil Filla (Zátiší s pohárem a karafou).

Úspěch ale naopak zaznamenaly „menší“ položky aukčního katalogu. Své kupce si našla například 17,5 centimetru veliká kruhová malba Studie hlavy muže od Alexandra Andrejeviče Ivanova. Zájemce o ni z vyvolávací ceny 150 tisíc korun bojoval až na 600 tisíc korun. „Ještě větší nárůst zaznamenalo plátno Zimní podvečer od Antonína Waldhausera, které se z vyvolávací ceny 60 tisíc vyšplhalo na konečných 320 tisíc korun,“ prozradil Laňka.