Pražské jaro nabídne klasiky i souboj big bandů

Magdalena Kožená

Magdalena Kožená Zdroj: Prazske jaro

Po pětileté odmlce otevře Pražské jaro 12. května znovu Česká filharmonie. V pořadí osmým zahraničním dirigentem, pod jehož taktovkou se v Obecním domě rozezní Smetanova Má vlast, bude teprve pětatřicetiletý leningradský rodák Vasilij Petrenko, který patří ve své generaci k nejvyhledávanějším světovým dirigentům.

Mezi diváky k nejočekávanějším koncertům 67. ročníku mezinárodního hudebního festivalu kromě toho zahajovacího patří i vystoupení Vídeňských filharmoniků, Petrohradské filharmonie či recitály Magdaleny Kožené a Ivana Moravce. Vyprodaný je i souboj swingových kapel Big Band Battle, na němž se potkají Melody Makers s Bratislava Hot Serenades, a koncert pražského Symfonického orchestru FOK, který Pražské jaro 3. června zakončí.

Obecenstvo láká i koncert Agon Orchestra v Národním technickém muzeu. Tam se uskuteční i hold inspirující osobnosti hudebního novátora a svérázného myslitele Johna Cage, od jehož narození uplyne letos v září 100 let.

V programu figurují i dva večery BBC Symphony s jeho šéfem Jiřím Bělohlávkem či vystoupení Orchestra of the Age of Enlightenment s reprezentativním výběrem z díla J. S. Bacha za účasti známého britského tenoristy Iana Bostridge. Celá řada zahraničních i domácích špičkových pěvců spolupracuje na nastudování Beethovenovy opery Fidelio, která byla v pražském Národním divadle naposledy uvedena v letech 1989–91.

Beethovenova hudba bude tvořit těžiště tříletého projektu, na němž se spolu s Pražským jarem podílí jedna z největších gramofonových společností Sony Music a norská nadace SKGJ. V jeho rámci vystoupí letos na dvou zaznamenávaných identických večerech norský pianista Leif Ove Andsnes. V Rudolfinu proběhne i světová premiéra flétnového koncertu Dopis otci, který Pražské jaro objednalo u sedmadvacetiletého Lukáše Sommera, nejmladšího takto osloveného autora festivalové historie.

Kromě umělců už známých z festivalových pódií přijede letos i řada nových tváří, například Mitsuko Uchida, ve Velké Británii naturalizovaná japonská klavíristka, nebo profesor VŠMU v Bratislavě Ján Vladimír Michalko. Poprvé se představí také účastníci tradiční interpretační soutěže, jejíž aktuální 64. ročník byl vypsán pro obory violoncello a cembalo.

Autorka je spolupracovnicí redakce