Přední český filozof vzpomíná

Inspirace. Setkání s bohémským Bohumilem Hrabalem změnilo akademikovi Treterovi život

Inspirace. Setkání s bohémským Bohumilem Hrabalem změnilo akademikovi Treterovi život Zdroj: ctk

Profesor Ivo Tretera je znám především jako odborník na francouzskou filozofii na pomezí fenomenologie a Bergsonova vitalismu. Je také autorem jednoho z nejznámějších českých úvodů do filozofického myšlení Nástin dějin evropského myšlení, který vyšel v několika aktualizovaných vydáních. Nakladatelství Paseka nyní vydává jeho obsáhlé paměti pod názvem Vzpomínky na Bohumila Hrabala a na život vůbec.

Filozofem mapovaný život se rozprostírá od posledního desetiletí první republiky až do devadesátých let minulého století. Krom první světové války tedy zahrnuje všechny významné mezníky nejmodernějších dějin naší země, a četba tak slibuje komentáře k uzlům historie, jež nepřímo ovlivňují i naši současnost. Jméno spisovatele Bohumila Hrabala není v názvu knihy náhodou. Zážitky spojené s Hrabalem a jeho nejbližším okruhem přátel tvoří podstatnou část memoárů, i když tomu četba v první čtvrtině knihy příliš nenasvědčuje. Ostatně začátek knihy by mohl mnohé čtenáře svým tónem snad i odradit, což by byla škoda. Treterovy vzpomínky na nejranější léta nemají příliš co nabídnout a zaráží v nich též poněkud křečovitá snaha dostat do textu humor za každou cenu.

Jakmile se však v čase posuneme do padesátých let na tehdejší Filozofickou fakultu UK, věci začínají být velmi zajímavé. Tretera totiž vykresluje tehdejší realitu velmi netradičním způsobem. Běžná představa o situaci na fakultě je někde na úrovni oficiální bašty think tanku marxismu-leninismu. Kniha vykresluje situaci poněkud plastičtěji a představuje myslitele J. B. Kozáka, Ivana Svitáka nebo Karla Kosíka, kteří samozřejmě museli držet nastavený ideologický kurz, ovšem měli také možnost mnoho z předkládaných problémů komentovat, kritizovat, měnit. Ačkoliv byl Tretera roku 1983 z fakulty přeřazen do Archivu UK, v knize zastává převážně názory levicové, v duchu západoevropského socialismu.

Zásadním zlomem v životě suchopárného akademika je však setkání s bohémskou skupinou intelektuálů kolem Bohumila Hrabala a Karla Maryska. Od tohoto bodu se většina zážitků již neodehrává na akademické půdě, ale spíš v alkoholovém oparu putyk a bytových sedánků. Jazykové výrazivo podstatně hrubne a také historky a zážitky nabývají nových dimenzí šťavnatosti a údernosti. Velký úsek je vymezen pro takzvané období tání let šedesátých, jež Tretera líčí jako téměř nejuvolněnější a nejsvobodnější etapu svého života. Sympaticky tak komplikuje již obehranou písničku o hrůzách a šedi komunistického Československa, kterou mají především média ve zvyku neustále přiživovat.

Kniha je směsicí zajímavých dobových postřehů, epizodických vhledů do soukromí známých osobností české kultury a přiblížení atmosféry na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Minulost v Treterově podání není černobílá, ale výsostně komplikovaná, i když se nevyhýbá razantním soudům a stanoviskům, a to jsou přívlastky výrazné memoárové literatury.

Ivo Tretera: Vzpomínky na Hrabala a život vůbec

Nakladatelství: Paseka, 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.