Red Hot Chili Peppers na novince znovu ostře pálí

Populární vokál. Hlas Anthonyho Kiedise patří k hlavním trumfům slavných Kaliforňanů

Populární vokál. Hlas Anthonyho Kiedise patří k hlavním trumfům slavných Kaliforňanů Zdroj: profimedia

Po pěti letech přicházejí kalifornští Red Hot Chili Peppers s další, v pořadí desátou řadovou deskou I’m With You. A drží si svůj vysoký standard. Takový tah na bránu, jako měl pilotní singl Dani California z minulého alba, na novince nenajdeme, ale zase tu není nic tak okatě ukradeného. RHCP tradičně vynikají několika trademarky, které z nich dělají to, co jsou.

Asi nejvíc je to Fleova neposedná, zpěvavá baskytara. Jako by víc než kdy dříve bylo slyšet, že právě Flea a bubeník Chad Smith jsou ti, kteří pamatují počátky. Už jenom to je známka originality – když během několika taktů poznáte rytmiku rockové kapely. Pak je tu Anthony Kiedis a jeho doširoka roztažené samohlásky včetně pověstného „loooov“, které si neodpustí ani zde už jen z toho důvodu, že nikdo jiný na světě to takhle neumí (stejně jako má své „love“ třeba Robert Plant z Led Zeppelin).

Tak jako na každé desce RHCP zazní minimálně jedna písnička z jiného hudebního světa, zde skoro až folková Brendan’s Death Song. Kiedis tady zpívá uhrančivě teskně, pod tklivou melodií si prozpěvuje Fleova basa, a když už by skoro ukápla slzička, vybouchne zničehonic odvážná mezihra. Klasická krásná schválnost.

I’m With You je měkčí, chcete-li „popovější“ než předcházející Stadium Arcadium. Ze starších alb asi nejvíc připomíná Californication (1999), nepůsobí to ale kupodivu jako vykrádání sebe sama. Všechny odbočky, i ty náhlé, pořád voní po paprikách, rozmanitou desku udržel pohromadě dvorní producent „Papriček“ Rick Rubin. Spolu s Fleou, Kiedisem a Smithem si navíc bez potíží poradili s odchodem (již druhým v historii kapely) kytaristy Johna Fruscianta, o němž se v souvislosti s RHCP někdy hovořívá jako o nejstěžejnějším členovi. Jeho nástupce Josh Klinghoffer mu až do předloňska dělal technika a leccos pochytil. Zásadní změna tak ve výsledku téměř není znát, dokonce i Frusciantovy teskné vokály dokázali „noví“ RHCP napodobit.

Klinghoffer se soustředí na doprovod a drží se modelu „v jednoduchosti je síla“ jako čert kříže. Experimenty probíhají spíše na bázi práce s efekty, kytary umně slouží písni, roli zlobidla plní Flea s basou.
Časté vrstvení strun a medově ladící vícehlasy vyvolávají otázky, jak to asi celé bude znít při živém provedení. Na rozdíl od syrové Stadium Arcadium nahrané „tak, jak jim zobák narostl“, je novinka přece jen košatější, v několika písních hrají důležitou úlohu klávesy (u RHCP novum). Ani takto ale album nesklouzává k přeumělkovanosti. I’m With You nemůže nepotěšit kohokoli, kdo zná RHCP posledního desetiletí. Jen by mohlo být – ale to je zřejmě konstantní nemoc kapely – kratší. Vinylové desky mívaly maximálně tři čtvrtě hodiny a něco na tom bylo.

Red Hot Chili Peppers: I’m With You

Vydavatel: Warner Bros., 2011
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.