Reprezentativní kniha Reynkova díla výtečně ilustruje jeho vnitřní smutek

Bohuslav Reynek

Bohuslav Reynek Zdroj: arbor vitae

Letos uběhla čtyři desetiletí od úmrtí jednoho z nejosobitějších českých umělců, Bohuslava Reynka. Arbor vitae a kunsthistorik Pavel Chalupa spojili svoje síly a vydali po vizuální stránce velmi zdařilou monografii tohoto grafika, básníka, kreslíře, malíře, překladatele a vydavatele.

Jedná se o vůbec první monografii, jež shrnuje jeho celoživotní snahu o zachycení okamžiku života prostřednictvím výtvarné či literární tvorby. A funguje jako skvělý souběžný reynkovský projekt s právě probíhající retrospektivou v Domě U kamenného zvonu.

Publikace zahrnuje na šest stovek grafik, 11 sbírek básní, stovky kreseb a sedmdesát knih překladů z francouzského a německého jazyka. Pozoruhodné je to, že umělcovy tisky jsou reprodukovány ve výjimečné kvalitě a měřítku 1:1.

Reynkovo umění je křehké a lyrické, stejně tak se prezentuje i sama kniha. Křehce nastiňuje jeho život. Bohužel se o jeho životě z této knihy tolik nedovídáme. Kdo čekal psychologicko-analytickou studii o Reynkově životě, která by otevřela alespoň menší prostor pro utvoření si představy umělcových pohnutek, bude zklamán. Jeho osobní, lidská nezakotvenost, jež je určena pochybami o jeho původu, španělském či francouzském, už silně předjímala Reynkovu myšlenkovou rozervanost.

Víme, že Reynek trpěl depresemi, později i úzkostnými stavy, které ho nutily nevycházet mezi lidi, a trávil čas jen ve své samotě. To vše utváří kolem Reynka mystický kult, snad proto byl i často navštěvován tehdejší mladou generací šedesátých let na svém statku v Petrkově. Již tehdy se o něj zajímali avantgardisté a začínající generace modernistů. Není se proto čemu divit, že je Reynek nejen pro svoji tvorbu, ale i ducha tak uznávaným a tajemným umělcem. Jeho povaha je viditelnější v básních, které podtrhují a velmi bystře doplňují kapitoly knihy.

Reynek jako Don Quijote snil svůj sen, a i když se o svoji práci tolik nezajímal, neilustroval nikdy svoji sbírku, ani nikdy nenavštívil svoji výstavu, zanechal na tomto světě úžasné monstrózní dílo, které Chalupova publikace výtečně zprostředkovává.

Pavel Chalupa: Bohuslav Reynek (1892–1971)

Nakladatelství: Arbor vitae, 2011
Hodnocení: 90 %

Autorka je spolupracovnicí redakce