Skvělí Zrní natočili překvapivě moderní desku

Kapela Zrní

Kapela Zrní Zdroj: archiv Zrni

Povedené věci na české hudební scéně vznikají bez fanfár, pokradmu, tím pádem jaksi překvapivě. Kladenská skupina Zrní na sebe poprvé výrazněji upozornila loňským zdařilým albem Hrdina počítačový hry jde do světa, které ji katapultovalo do pozice talentovaného indie hráče. I tak šlo však o počin určený spíše zasvěceným a informovaným nevybočující z folkotronikové škatulky. Novinka Soundtrack ke konci světa jde v mnoha ohledech dál a především jednoznačně patří k nejlepším letošním českým deskám.

Tak v první řadě kapela za ten rok a kousek znatelně dospěla, instrumentálně, skladatelsky, aranžérsky. Materiál na Soundtracku je v dobrém smyslu aktuální, moderní, byť zvláštně archaickým způsobem. A není to jen tím, že na desce dostala nebývalý prostor elektronická rytmika. Zrní se především otevřeli dalším inspiracím, které dokážou umně zpracovat a přetavit ve vlastní výraz. Takže vlivy?

Aranže, melodie, celková hudebnost… to všechno je kladneské Zrní (skladba Rychta)

„Melodie, zvuk, komiks, počítač, poldovka. Zvuky strojů, aut, měst, nový lidský pocity a situace, nový technický možnosti. Baví nás Radiohead, Efterklang, Arcade Fire ale i DVA, Koubek nebo Dvořák,“ říká o sobě kapela. V excelentním balení se tu tak mísí aktuální alternativní trendy s tou nejlepší tradicí českého písničkářství nebo melancholických mladých kluků s kytarami (Folk3mail, Bratři Orffové).

Větší žánrový „tavicí kotlík“ jde v ruku v ruce i s textovým otevřením. „Jsem přesvědčenej, že upřímnost je potřebná. Je dobré si přiznat, že jsi malej nahatej kluk, a nedělat ze sebe něco jinýho,“ uvádí zpěvák Zrní Jan Unger. I přes určitou naivitu a patos (i ty jsou však součástí kouzla Zrní) tu kladenská pětka předkládá zdánlivě banální věty, ve kterých je však ukryto vše podstatné: „Kdokoli se mě zeptá, věřím-li na lásku, tak řeknu ne, vím jenom, že jsme my dva, spolu se držíme a držet se budeme,“ zpívá se v jedné skladbě.

Dej si pozor na les,
ať tě nespolkne hýkal
… a rudý vřes

To všechno by ale nestačilo. Soundtrack ke konci světa k tomu všemu nabízí plnou náruč hitů, které nezní hloupě a hned tak se neoposlouchají. Rychta, Dva nebo Hýkal jsou skladby, které by mohly k Zrní otevřít cestu i širšímu publiku. U nás i v zahraničí, kterému bych takový český export ze srdce přál. Upřímnost, sympatická skromnost, kreativita a ryzí českost – takové atributy kapely jsou snad dostatečnou zárukou, že případný příval davů tuto vzácnou květinku z Kladna nezadusí.

Zrní: Soundtrack ke konci světa Vydavatel: Zrní / Applause Booking, 2012 Hodnocení: 80 %