Tři desítky cirkusů vyrazily po zimě do boje o diváky

Cirkus Humberto

Cirkus Humberto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Zhruba tři desítky cirkusů usilují o přízeň diváků v České republice. Sezonu zahájily začátkem března, své cestovní plány zveřejňují s ohledem na konkurenci jen s malým předstihem. Potýkají s mizejícím počtem míst vhodných k produkci, s tržním nájemným, s rostoucími cenami energií i zájmem publika, které dává přednost spíše představením nového cirkusu. Mezi nimi českými cirkusy vyniká podle manažera Ladislava Knose Národní cirkus Originál Berousek.

„Prakticky jen jeho program snese srovnání s Evropou - úroveň dvou třetin ostatních je nevalná,“ řekl ČTK Knos, který byl od konce 70. let ředitelem cirkusu Humberto a Praga. Většina domácích klasických cirkusů podle něj sklouzla do laciné zábavy. „Na skutečně špičková vystoupení chybí finance. Vychovat vynikající skupinové číslo je drahé, což se dnes nevrátí,“ uvedl Knos.

Většina cirkusů nabízí rodinné programy obohacené vystoupeními artistů z východu. „Uspokojí nanejvýš malé děti, které se zasmějí klaunovi a svezou se na poníkovi či velbloudovi, pokud je,“ dodal. Na větší investice si většina cirkusáků nevydělá - i proto v letech 1990 až 2009 dvě desítky podniků zanikly.

Národní cirkus Originál Berousek se potýkal koncem března v Pardubicích a Svitavách se sněhovou kalamitou. V těchto dnech baví diváky v Olomouci, do poloviny května navštíví Prostějov, Přerov a Hranice. Chová přes 80 kusů cizokrajných zvířat, mezi nimi i medvědy, kteří ho proslavili nejvíce. Jeho produkce každoročně vidí přes 280 tisíc lidí ve dvou stovkách repríz. Na provozu se podílí padesátičlenný tým. V roce 2010 cirkus získal v Nizozemsku bronzovou medaili za drezuru koní a cenu médií za prezentaci velbloudů a zeber, rok předtím v Bukurešti ocenění za klasický cirkus, artistické výkony a stal se nejlepším cirkusem Evropy.

Zájem je o novocirkusové umění

Pečlivě vedené internetové stránky má i Cirkus Humberto, který zahájil sezonu v únoru v Mladé Boleslavi a dosud navštívil Kladno, Hradec Králové a Jihlavu. V těchto dnech hraje ve Znojmě, odkud se přesune do Brna. „Nejsme rádi, že těsně před námi tam bude hostovat italský Circo Medrano,“ řekl ČTK ředitel Hynek Navrátil. Jeho bratr Bohumil jako spolumajitel se v roce 2011 osamostatnil a založil Cirkus Bob Navarro King. Nový program sestavil Národní cirkus Jo-Joo, v dubnu ho uvádí v Berouně, Příbrami a Strakonicích. V zimě 2010 hostoval v Thajsku.

Zatímco tyto soubory bojují doslova o každého diváka, umělci takzvaného nového cirkusu, tedy artistické podívané spojené nějakým tématem či sdělením, si na pozornost mladého publika nemohou stěžovat. Důkazem je například zájem o projekty Cirku La Putyka, který začátkem tohoto týdne uzavřel své hostování v ostravských Dolních Vítkovicích s představeními na pomezí cirkusu a divadla, klauniády, tance a živé hudby. Od roku 2009 členové La Putyky vystoupili v řadě měst Evropy i Asie, s představením Slapstick Sonáta se soubor chystá do USA. Boduje i festival Letní Letná, který do Česka přiváží špičky novocirkusového umění.