Kupovanému kaprovi nedávejte svobodu

Ačkoli během roku nepatří kapr mezi příliš vyhledávané ryby, na Štědrý den se objeví na většině českých stolů.

Součástí štědrovečerní večeře se kapr stal až v polovině devatenáctého století. Nikoli však smažený, ale na černo. S aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů.

Z rakouské kuchyně

Smažený způsob byla varianta, kterou Češi převzali z rakouské kuchyně. Představila ji tehdy M. D. Rettigová ve své kuchařce z roku 1895. Ale bylo to až v padesátých letech minulého století, co se kapr v trojobalu stal celonárodním štědrovečerním pokrmem.

Důležitý je výběr Pokud si chcete kapra opravdu vychutnat, je nutný při nákupu dobrý výběr. Nevýhodou ryb je, že se poměrně rychle kazí a například mražená ryba se k zákazníkovi nemusí dostat v té nejlepší kvalitě. Tomu se můžete vyhnout koupí ryby čerstvé.

Původ známý

V současnosti můžete koupit na většině sádek ryby, o kterých se dozvíte, ze kterých rybníků pocházejí a kdo se o ně během jejich života staral. U českých rybářských firem je také samozřejmostí pravidelný veterinární dohled.

Transport rybu vyčerpá Původ a čerstvost u mražených ryb najdete těžko, protože cestují po světě celé měsíce. Proto při nákupu doporučujeme ptát se na původ a ze získaných informací si utvořit svůj názor. To neplatí jen pro ryby, ale i pro ostatní potraviny. Život je krátký na to, abychom si jej kazili požíváním špatných věcí.

Než si živou rybu přinesete domů, zvažte, zda je vaše rozhodnutí ji později zabít pevné. Nejhorší totiž pro rybu je pustit ji na svobodu poté, co se vám jí zželí a vy se rozhodnete ji hodit do rybníku. Nedělejte to.

Ryba by se nejspíš nedožila Nového roku. Po dlouhých transportech a živoření v chlorované vodě je úplně vyčerpaná. Má nedostatek zásob v těle a neměla by už žádnou energii na to, aby našla dostatek potravy. Pokud se chcete vyhnout bahenní chuti kapřího masa, vybírejte rybu o hmotnosti do dvou a půl kilogramu. Na druhou stranu u příliš malých ryb riskujete, že se vaše štědrovečerní večeře promění v několikahodinové nimrání Š mají sice dobré maso, ale také malé kosti.

Aby ryba nepáchla bahnem, je dobré vložit do vody několik kousků dřevěného uhlí v pevném látkovém obalu. Rybáři zase doporučují kapra vařit pět minut v osolené vodě s nakrájenou cibulí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením.

Pokud budete kupovat kapra u pouličních prodejců, zkontrolujte, zda mají nádrže zajištěný přítok a odtok vody. Ryba v kádi by měla mít dostatek pohybu a měla by být čilá. Kapra, který vyhlíží mdle nebo snad plave břichem vzhůru, neberte. Povrch těla zdravé ryby je lesklý a ploutve jsou pevné a neporušené.

S kaprem rychle domů

Názory na pobyt živého kapra ve vaně se různí. Někteří odborníci tvrdí, že se kapr v čisté vodě pročistí a je následně i chutnější. Kaprovi však střídání teplot nesvědčí, a tak s ním rychle spěchejte domů. Vodu ve vaně se doporučuje udržovat dostatečně chladnou a občas ji provzdušňovat sprchou. Nakonec nastává finální moment, a to usmrcení kapra. Má svá pravidla, a pokud si jimi nejste jisti, je lepší přenechat tuto práci odborníkovi.

A jak poznáte čerstvě zabitou rybu? Podle očí. Měly by být jasné s vypouklou průhlednou rohovkou. Také můžete zkusit jednoduchý test. Šťouchněte kapra do břicha. Pokud se důlek rychle vyrovná, je kapr čerstvě po smrti.