Lebka může fungovat stejně jako otisky prstů

Lebka, ilustrační foto

Lebka, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

S nositelnými technologiemi typu Google Glass či brýlí pro virtuální realitu vyvstává otázka, jak identifikovat oprávněného uživatele. Odpověď překvapuje: podle zvuků z lebky.

Novou biometrickou metodu identifikace vyvinuli výzkumníci z University of Stuttgart, Saarland University a Institutu informatiky Maxe Plancka. Náhlavní zařízení typu chytrých brýlí by podle nich mělo obsahovat reproduktor, který do hlavy nositele vysílá slabý signál v podobě takzvaného bílého šumu.

Ten se po odrazech v lebce deformuje, což snímá mikrofon. Pak už jen stačí záznam porovnat s dříve nahraným zvukovým podpisem z lebky majitele a v případě shody zařízení odemknout.

Identifikace lebkyIdentifikace lebky | E15

Němci metodu představili v rané fázi, kdy experimentovali s identifikací deseti osob, jež si nasazovaly a sundávaly upravené Google Glass. Po stovkách pokusů dospěli k ohromující přesnosti identifikace 97 procent, což je na tak mladou technologii velmi slibný výsledek.

Odborníci teď ladí postup snímání zvukového odrazu, neboť dosud pracovali v tichých komorách bez hluku pozadí. Pozornost musí zaměřit také na samotný ultrazvukový signál pouštěný do hlavy uživatele, který některým jedincům může vadit.