"Léčivý" pramen v lázních Harrogate možná škodí zdraví

Lázně Harrogate

Lázně Harrogate Zdroj: profimedia.cz

Návštěvníci severoanglického Harrogate, mezi kterými nechyběl spisovatel Charles Dickens nebo ruský car Mikuláš II., po staletí v tamních lázních pili vodu s vysokým obsahem sirovodíku, aby se zbavili nejrůznějších neduhů. Nyní ale úřady musely zavřít poslední z historických kohoutků s páchnoucí minerálkou, protože podle nových pravidel Evropské unie týkajících se čistoty vod možná není pro pití vůbec vhodná, napsal internetový portál The Telegraph.

Místo toho lázeňští hosté budou moci minerálku, která má charakteristický odér shnilých vajec, asi jen vdechovat. Jde o přechodné opatření do doby, než budou hotové chemické rozbory, které ukážou, jak to je s její možnou zdravotní závadností.

Prameny byly v Harrogate objeveny v 16. století, zásobovaly veřejné lázně, sloužily také jako zdroj pitné vody. V první polovině 19. století, kdy se tamní minerální voda začala propagovat pro léčebné účely, ve městě vyrostl vřídelní pavilon a Harrogate se podle belgické „matky všech lázní“ začalo říkat „anglické Spa“. Do Harrogate to táhlo nemocné a zoufalé lidi hledající uzdravení z různých končin. Zatímco v roce 1842 vodu ochutnalo asi 3780 lázeňských hostů, v roce 1925 lázně navštívilo přes čtvrt milionu lidí.

Do současnosti zůstal v provozu jen vřídelní pavilon, z něhož se stala turistická atrakce, a kohoutek na jeho zdi, který podle zastaralých předpisů slouží jako bezplatný veřejný zdroj pitné vody. Nyní ani v pavilonu, ani z kohoutku páchnoucí minerálka neteče, protože podle nových evropských předpisů pro biologické a chemické složení vod byla označena jako zdraví škodlivá. „Toto označení zřejmě nepřekvapí nikoho, kdo vodu ochutnal,“ řekl Nigel Avison z městské rady, která provozuje místní muzeum věnované lázeňství v Harrogate. „Jednoduše řečeno, voda obsahuje určité prvky, které mohou poškodit zdraví, pokud se jí vypije určité množství,“ dodal. Ujistil ale, že rozhodně není nebezpečný pouhý kontakt s touto vodou, třeba při koupeli.

Evropská unie zpřísnila pravidla pro zkoumání kvality vody například ze studní nebo pramenů. Rada města proto po varování z Bruselu, že voda dříve považovaná ze léčivou může být ve skutečnosti škodlivá, pramen zavřela. Úředníci doufají, že v blízké budoucnosti budou moci návštěvníky zase k podezřelé minerálce pustit.

„Otázkou do té doby zůstává, zda má být ke zřídlu přístup natrvalo zakázán, nebo zda se najde řešení, které by bylo milosrdnější k lázeňským tradicím Harrogate i k turistům,“ řekl Avison. Radní podle něho doufají, že se shodnou na tom, aby se ke zřídlu mohlo chodit a aby se na něm objevila cedulka varující před možným zdravotním rizikem, jaké s sebou pití smradlavé minerálky nese. „Nikdo nebude nikomu bránit v tom, aby návštěvníci výpary vody vdechovali, ale pít ji smět nebudou,“ řekl Avison.