Lékaři vyřeší chrápání

Specializovaná klinika unikátní metodou umí zbavit chrápání. Přitáhnou vám jazyk k patru navijáčkem.

Postrach ložnic. A nebezpečí pro každý manželský svazek. To není začátek nějakého košilatého příběhu o manželské nevěře. Ale smutný konec, na jehož počátku může stát pro většinu z nás neznámá nemoc – syndrom spánkové apnoe. Podle lékařů jí trpí až třicet procent mužů. Co je jejím projevem? Chrápání, sípání, dušení. To všechno během spánku. Jazyk po uvolnění svalového napětí zapadne do krku. „Kvůli nedostatku kyslíku se nemocní budí, aby se mohli nadechnout,“ popisují lékařská skripta.

Dlouhá léta museli pacienti s tímto syndromem spát s nepříjemným inhalátorem na puse. Teď se to může změnit. Plzeňští lékaři jako první na světě voperovali pacientovi do jazyku zvláštní navijáček, aby je těchto potíží zbavil. Novou metodu vyvinula americká firma Aspire, pro první operaci si podle publikovaných článků v zahraničním tisku vybrala českého specialistu, lékaře Václava Pavelce z Plzně.

Pacient podstoupí experimentální chirurgický zákrok, při němž mu je malým otvorem pod bradou injekčně zavedena kovová kotvička až ke kořeni jazyka. Od ní vede vlasec, který je zakotven pod bradou do speciálního otočného zařízení. Pomocí šroubováčku pak lékař jazyk přitáhne blíže k patru. „Zařízení zabraní tomu, aby jazyk zapadal a dusil,“ popisuje Václav Pavelec.

Není to poprvé, kdy plzeňská klinika přichází s unikátním způsobem léčby syndromu spánkové apnoe. Před dvěma lety pacientovi do jazyka voperovali magnet a druhý si na neoprenové pásce připínal na noc pod bradu. Magnety se přitahovaly a držely jazyk ve správné poloze, aby nezapadl. Tím bránily chrápání i zástavám dechu. Operace byly součástí studie, do které se v Česku zapojilo patnáct pacientů. „Úspěšnost byla velmi solidní. Projekt ale skončil vlivem nedostatku finací způsobených světovou finanční krizí,“ tvrdí lékař Václav Pavelec.

Jedním z těch, kteří byli operováni „magnetkovou“ metodou, je i Vladimír Žítek ze Kdyně. Ten měl potíže se spánkem odjakživa. Před dvaceti lety absolvoval operaci nosní přepážky, po čase se ale budil znovu. Pomohl mu až Václav Pavelec. Ostatní zdravotnická zařízení používají při léčbě syndromu spánkové apnoe většinou inhalátor (CPAP), který musí mít člověk na obličeji celou noc. „Asi sedmdesát procent pacientů tuto léčbu ale nesnáší,“ říká Pavelec.

Sám vkládá do nových metod velké naděje. „Vývoj jde v tomto směru velmi kupředu. Implantáty jsou menší a pro pacienty příjemnější,“ říká lékař. Totéž si myslí i vrchní lékař z oddělení ORL hamburské kliniky Asklepios Thomas Verse. „Nová metoda je z principu účinná, minimálně invazivní a měla by být obochacením pro léčbu spánkové apnoe. Musíme počkat na výsledky testů,“ uvedl pro Sedmičku profesor Verse.