Lekce české moderny v Mlýnci

Mlýnec

Mlýnec Zdroj: Libor Budinsky

Terasa s úžasným výhledem na Karlův most, přilepená těsně nad hučící Vltavu i exkluzivní lokace Novotného lávky přivádějí do Mlýnce především cizince, ale ani Pražané by neměli tuto restauraci přehlížet. Šéfkuchař Marek Purkart získal už třikrát michelinský Bib (byť už je to pár let zpátky) a navíc sází na moderně pojatou českou kuchyni. A krásně dokazuje, že se dá připravit nejen zdravě a chutně, ale také s obrovskou mírou kreativity. Ať si vyberete cokoli, jeho jídla mají nápad.

Návyková celerová zmrzlina

Obecně lze říct, že Purkart navazuje na tradici české kuchyně, ale představuje ji v novém kabátě, s důrazem na kvalitu surovin a moderní technologie přípravy, především vaření pod tlakem ve vakuu „sous vide“, které maximálně zachovává chuť masa a ryb. Výsledkem jsou značně odvážné kombinace, které však ve finále perfektně ladí a výtečně chutnají.

MlýnecMlýnec | Libor Budinsky

Tak třeba jedním z oblíbených předkrmů je duo teplého krému z řapíkatého celeru s chřestovou pěnou a zmrzliny ze stejné suroviny. Je to nezvyklé, ale mimořádně efektní a také sakramentsky lahodné. Zvláště celerová zmrzlina je prostě malý zázrak. Ovšem poněkud návykový, takže se už pomalu chystám na další návštěvu.

Kozí sýr z biofarmy

Přitom se tento předkrm pravidelně opakuje v sezonních obměnách (toto je letní verze, v květnu bylo duo připravené z chřestu, zatímco v září bude vyrobené z hub – a na houbovou zmrzlinu sem určitě zajdu také). A stejně tak se mění i zdejší listový salát (listy červené řepy a špenátu) s balsamikem, českým „parmazánem“ z Litovle a dresinkem ze sektu, který se na jaře podával s kousky jemného chřestu, zatímco v letní verzi jsou jeho základem zralé a voňavé jahody. Salát je lehký a příjemně osvěžující, což v teplých letních večerech ocení především ženy.

MlýnecMlýnec | Libor Budinsky

Stejně jako žhavou novinku nového menu v podobě gratinovaného kozího sýru, který pochází z vyhlášené biofarmy Dvůr Ratibořice. Podává se v kombinaci s medem a fíky a má příjemně rustikální a velmi jemnou chuť. Muži mohou naopak vyzkoušet výrazně masové domácí taliány (75 procent telecího a 25 vepřového masa) servírované nikoli s chlebem a hořčicí, ale s celerovým pyré a hořčičnou pěnou.

Řízek klame tělem

Také hlavní jídla jsou značně odlehčená a doprovází je netradiční přílohy, například lahodný „sous vide“ filet z klatovského pstruha, jehož maso je dokonale jemné a křehké, ale přitom není vůbec vysušené, se na talíři objeví v kombinaci se svěžím okurkovým salátem a květákovým krémem. A kachní prso doplňuje chřestové pyré a meruňková omáčka.

MlýnecMlýnec | Libor Budinsky

Největším výstřelkem a současně i magnetem Mlýnce je ovšem jakási kombinace steaku s řízkem. Na talíři vám přinesou něco, co vypadá jako náš klasický řízek (i když je asi třikrát tlustší a pětkrát dražší), ale když ho rozkrojíte, uvnitř na vás čeká šťavnatý a křehký filet mignon z uruguayského hovězího. Tohle jídlo prostě klame tělem.

Čtěte také:

Lekce jednoduchosti ve Vino di Vino

Vizionářská kuchyně v michelinském Alcronu

Za luxusním hovězím do Cantinetty

Ale když se oprostíte od zažitých pravidel a přistoupíte na kuchařovu hru, čeká vás nečekaný zážitek. Dost možná nejlepší řízek v Praze, každopádně však nejšťavnatější. I když to samozřejmě není řízek… Nebo snad ano? Ať tak či tak, Mlýnec je překvapivě plný kulinářských zážitků. A je velká škoda, že si tuhle zajímavou českou modernu z devadesáti procent užívají především cizinci.

MlýnecMlýnec | Libor Budinsky

plusy

> nápaditá kuchyně s důrazem na kvalitu surovin

minusy

> špičková lokace udělala z Mlýnce restauraci převážně pro cizince, takže pokud se potkáte se zájezdem turistů, moc romantické to asi nebude

Autor je publicista