Léků proti prasečí chřipce mají na Kolínsku v zásobě dost

Prasečí chřipka, která má podobné příznaky jako každá jiná chřipka, hrozí i Středočechům. Organismus je proti ní méně odolný.

Ve Středočeském kraji pro podezření na virus AH1N1, označovaný jako prasečí chřipka, lékaři dosud provedli 124 odběrů biologického materiálu. V devatenácti případech prokázali nový virus.

V regionu byli tři nemocní v domácí izolaci na Nymbursku a jeden na Kutnohorsku. V porovnání se světem, kde si prasečí chřipka vyžádala už přes tisíc pět set obětí, se v Česko objevily zhruba dvě stovky pozitivních případů.

Blíží se pandemie?

Internista Jan Frič z nemocnice v Městci Králové doporučuje klid.

„Když rok co rok umírají pacienti na běžnou chřipku, tak to tak dramaticky nevnímáme. Teď u nás zatím nikdo neumřel. Prasečí chřipka je zvláštní tím, že vznikla mimo běžná epidemická období a že se rychle šíří po světě. Prevence je nutná, ale panika není nutná,“ tvrdí Frič.

Ani středočeští hygienici nestraší pandemií. „V současné době především klademe důraz na domácí izolaci pacientů s akutními respiračními chorobami. Doporučujeme podávat běžné léky.

Výtěry krku a nosu mají význam až ve chvíli, kdy přetrvávají vysoké teploty a pacient se pohyboval v rizikové oblasti,“ říká vedoucí krajského protiepidemického odboru Hana Šmejkalová.

Čekání na vakcínu

Očkování novou vakcínou je v plánu snad někdy v listopadu. Až projde všemi testy. Očkování proti běžnému chřipkovému viru na nový typ viru nezabírá.

„Ze současného výskytu se dá usoudit, že nejohroženější jsou těhotné ženy, malé děti a populace do devětadvaceti let,“ říká epidemioložka Šmejkalová.

„My starší jsme už nejrůznější chřipková onemocnění prodělali a máme určitou imunitu. Potíž je v tom, že každý rok chřipkový virus nově mutuje, proto i očkovací látka proti chřipce je každý rok připravována s aktuálním složením,“ vysvětluje Šmejkalová.

Obavy odborníků se týkají hlavně podzimu, kdy se zvyšuje počet respiračních onemocnění.

„Nejhorší varianta by byla, kdyby zmutovaly viry prasečí a ptačí chřipky. Prasečí chřipka se šíří rychle, ale není tak nebezpečná. Ptačí virus se zase šíří pomaleji, ale úmrtnost nakažených je vysoká,“ naznačuje jisté obavy z dalšího dění na podzim hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Jen žádnou paniku

Především záleží na obvodních lékařích, jak dokáží rozlišit prasečí chřipku od té běžné. Často klíčový je pobyt pacienta v rizikovém prostředí.

„Na Kolínsku není jediný nevyjasněný případ pacienta, který by byl v izolaci,“ řekl lékařský náměstek kolínské nemocnice Pavel Hoffmann.

„V případě pandemie by bylo v nemocnici vyčleněno sto lůžek pro speciální péči. Tamiflu máme dostatek,“ doplňuje Hoffmann.

Světová zdravotnická organizace v souvislosti s prasečí chřipkou sice vyhlásila nejvyšší šestý stupeň ohrožení, což je pandemie. Ovšem pravidla pro určení pandemie se nestanovují podle počtu úmrtí, ale podle toho, zda choroba zasáhne více než dva kontinenty.

„V současné době je důležité, aby se co nejvíc osob v riziku podrobilo očkování proti běžné sezonní chřipce. Důvodem je možný současný výskyt běžné sezonní chřipky a nového viru AH1N1,“ tvrdí epidemioložka Hana Šmejkalová.

7 PŘÍZNAKŮ NEMOCI

1. Urputná teplota přes 38 stupňů Celsia.
2. Suchý kašel, bolesti v krku, rýma.
3. Zimnice, únava, nechutenství.
4. Pocit značné dechové tísně.
5. Bolesti hlavy, svalů a kloubů.
6. Celková vyčerpanost, schvácenost.
7. Někdy zvracení i průjem.

7 PREVENTIVNÍCH RAD

1. Při kašli a kýchání přikrýt ústa i nos nejlépe papírovým kapesníkem.
2. Po použití kapesník ihned vyhodit do koše.
3. Ruce si umývat teplou vodou a mýdlem, zvláště po kašli a kýchání.
4. Omezit podávání rukou, nepůjčovat mobilní telefony.
5. Nedotýkat se očí, nosu a úst neumytýma rukama.
6. Důsledně se vyhýbat přímému kontaktu s nemocnými lidmi.
7. Zvýšit přísun tekutin, vyvarovat se stresům, posilovat organismus spánkem. Preventivní užívání antivirotik nemá význam.