Letos bude pravděpodobně nejvíce dražeb za uplynulých pět let

Zřejmě nejvíce veřejných dražeb za posledních pět let zaznamenají celostátní statistiky za letošní rok. Společnost Naxos, jeden z největších dražebníků v Česku, odhaduje na konci roku přes tři tisíce dražeb, což se naposledy podařilo v roce 2006. Od počátku roku do konce srpna bylo v tuzemsku realizováno 2311 dražeb, z toho 499 nedobrovolných, zatímco za stejné období loňska jich bylo podle serveru Centrální adresa více než 1750, z toho téměř 450 nedobrovolných. Velmi čilý byl dražební trh i v letošním létě a srpnu, kdy se uskutečnilo 345 dražeb, nejvíce od roku 2000.

„Nárůst v srpnu je skutečně razantní a souvisí to s celkovým růstem počtu dražeb v České republice. A je i jedním z důkazů toho, že prázdninové měsíce nejsou „okurkovou sezónou,“ říká obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. Naxos podle něj v srpnu uskutečnil větší množství dražeb než v minulých letech – mimo jiné menších rezidenčních nemovitostí jako rodinných domků, bytů či pozemků. Z velkých obchodů šlo o prodej TOS Čelákovice a dalších podniků, v těchto případech dal přednost formě výběrového řízení.

Výrazný podíl na letošním celkovém počtu dražeb má majetek Lesů České republiky, které tímto způsobem zpeněžují stovky menších nemovitostí. Další příčinou tohoto nárůstu je podle Libora Nevšímala stále více nedobrovolných dražeb, jejichž předmětem jsou menší nemovitosti patřící zpravidla lidem, kteří nesplácejí hypotéky a spotřebitelské úvěry. „Již loni jsme odhadli, že jejich počet se bude letos blížit tisícovce. Předpokládáme, že tento odhad bude naplněn,“ uvádí.

Naopak pokles zaznamenává průměrná cena dosažená vydražením, především kvůli velkému množství malých dražeb. Loni se dosáhlo od počátku roku do konce srpna více než 2,035 miliardy korun, za stejné období letoška je to 2,031 miliardy korun. „S největší pravděpodobností bude tento objem na konci roku přibližně stejný jako loňských zhruba tři a půl miliardy korun,“ dodává Nevšímal. Podle zkušeností Naxosu mají letos výrazně větší podíl na dražbách rezidenční nemovitosti, především rodinné či bytové domy v porovnání s nemovitostmi komerčními, než tomu bylo v minulých letech. „Z komerčních nemovitostí jsou často předmětem dražby výrobní nebo výrobně skladové areály nepřesahující hodnotu 30 až 40 milionů korun,“ poznamenává Nevšímal.