Letošní novinky: proměna Dolního náměstí, opravy silnic

Rok 2012 přinese změnu ve vedení Olomouckého kraje, stavbu nové dálnice i proměnu obchodních domů.

S novými nadějemi a přáními obracejí lidé první stránku kalendáře začínajícího roku 2012. Které rébusy čekají na svá řešení?

Hejtmanství čeká změna

Co zůstane v kraji stejné, a co se změní? Odpověď na tuto otázku v mnohém přinesou až následující měsíce. Už teď je ale takřka jisté, že vedení kraje stejné nezůstane. Voliči budou totiž na podzim po čtyřech letech znovu rozdávat politické karty na krajské radnici.

V nynějším volebním období je dění na hejtmanství ve znamení spolupráce dvou silných stran ODS a ČSSD, kterým sekundují lidovci. Jenomže politická mapa se za poslední dobu rozrostla o další „hráče“. A ti dva, kteří dosud rozhodovali, se navíc rozkmotřili po posledních volbách na olomoucké radnici.

Z krajských voleb každopádně vzejde už čtvrtý hejtman po Janu Březinovi (KDU-ČSL), Ivanu Kosatíkovi (ODS) a stávajícím Martinu Tesaříkovi (ČSSD). Ten nyní pracuje nejen v úřadu naproti olomouckému vlakovému nádraží, ale i v pražském Valdštejnském paláci. A již po svém zvolení dal najevo, že si napříště z obou funkcí ponechá senátorský post.

„Už před volbami jsem prohlásil, že bude souběh funkcí omezený do příštích krajských voleb. Na hejtmana už v nich kandidovat nebudu,“ potvrdil Tesařík v nedávném rozhovoru pro Sedmičku. Favorita na svého zástupce z vlastních řad ale prozradit nechtěl.

Většina partají ostatně nemá otázku, koho postavit jako kandidáta na post prvního muže kraje, zatím vyřešenou. Podle kuloárních informací se zdá, že to nebude ani jedna z tváří, která dosud figurovala ve vedení kraje.

Dálnice na obzoru

Po letech se podle všeho řidiči už zanedlouho dočkají důležité dálnice z Přerova do Lipníka. Představitelé ministerstva dopravy totiž dali najevo, že částka šesti set milionů zřejmě „projde“ a stavební práce na dálnici tak začnou už v tomto roce. Přerované by ale snad ještě raději viděli dopravní průpich městem, který by odlehčil přetížené dopravě v centru. Na ten si však ještě nějaký čas počkají.

V úseku z Olomouce do Vyškova teď musejí řidiči ubrat plyn, jet po ní mohou maximálně stovkou. Stará silnice budovaná před desítkami let vyhovuje právě takové rychlosti. Po tragických nehodách se úředníci rozhodli ji omezit do doby, než stavbaři silnici opraví.

Už během tohoto roku by podle posledních slibů měly být alespoň některé úseky opět průjezdné vyšší rychlostí, některé křižovatky začali stavbaři opravovat ke konci minulého roku. „Velmi náročná bude rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky u Držovic, kde je most ve velmi špatném stavu a v úvahu vedle opravy připadá i jeho výměna,“ říká ředitel olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka. K rekonstrukci křižovatky Prostějov jih ale dojde možná už v tomto roce.

Priory v novém

Na konci roku 2012 by mohlo krajské město vypadat trochu jinak než na jeho začátku. Rozestavěná výšková budova, která má vévodit nově budovanému kampusu Moravské vysoké školy v ulici Kosmonautů, by měla být v provozu už letos.

Proměnou ale projde i samé srdce Olomouce. Neznalému příchozímu může připadat, že se Olomoučané rozhodli na Dolním náměstí vyhloubit zákopy. Zasvěcení vědí, že archeologické průzkumy, které přinesly pozoruhodné nálezy, jsou předzvěstí letošní proměny starobylého městského prostoru. Náměstí dostane nové dláždění, lavičky i osvětlení. Auta by tam měla na rozdíl od dnešního stavu parkovat po jeho obvodu.

Proměnou prochází i Salmův palác na Horním náměstí, do něhož kdysi chodili Olomoučané na italskou kávu a dnes zde nakupují hamburgery v „mekáči“. Opravy fasády i vnitřku budovy mají být hotové v polovině roku.

Díky nim budou lidé při korzování městem využívat novou „vychytávku“. Nebudou totiž muset obcházet trasu z ulice 28. října do Riegrovy ulice přes Horní náměstí. Dostanou se tam novou pasáží vedoucí přímo Salmovým palácem. Nádvoří druhé nejmohutnější budovy na Horním náměstí zastřeší prosklená pavučina.

Sklo má hrát hlavní roli i při přestavbě dvou Priorů, olomouckého i toho na náměstí v Prostějově. Olomoucká betonová budova pocházející z počátku sedmdesátých let se přitom původně měla změnit v prosklenou obchodní galerii už v roce 2010. Někteří by si sice přáli budovu ve stylu brutalismu zachovat coby stavbu, která má svou hodnotu, diskuse se ale už dávno nevede o tom, proč rekonstruovat a jak, ale kdy. Vše vázlo na příslušných povoleních a na námitkách, které projednávali zastupitelé a dvakrát rozhodnutí odložili. Zatím poslední termín připadá na letošek. Lidem z vedení obchodního domu nezbývá než doufat, že do třetice už to vyjde.

Zchátralý stadion

Letos by se také měl definitivně rozlousknout problém, jehož řešení je zatím u ledu. „Zimní stadion je zchátralý, v zimě do něj sněží, při dešti zatéká. Zázemí a šatny jsou v naprosto havarijním stavu. Jsou tam prohnilé zdi, zdevastované sociální zařízení, výbava stará desítky let. Na tribunách je při sportovních i kulturních akcích nesnesitelná zima, v létě zase horko a mlha, neboť chybí klimatizace,“ stálo v petici, kterou loni podepsalo 3412 lidí.

Signatáři doufají, že seriál jednání mezi zástupci radnice krajského města a litovelského pivovaru, který vlastní okolní pozemky, vyústí v závěrečnou happyendovou část. Tedy že padne definitivní rozhodnutí, zda opravit stávající ruinu, nebo postavit prostor pro ledové radovánky na zelené louce. Ocenili by to nejen sportovní, ale i hudební fanoušci, kteří zde v posledních letech mohli vidět i koncert legendárních Deep Purple.

Hvězda přijede. Ale jaká?

„Párpli“ přitom nebyli zdaleka jedinou hvězdou, která zazářila nad Olomouckým krajem. Jen loni přijela do Olomouce písničkářka Suzanne Vega nebo britští rockeři Status Quo, a hrad Helfštýn po jeden večer „okupovali“ Jethro Tull.

„Zatím jednáme. Jediné, co teď mohu říci, je, že se fanoušci i letos dočkají hvězdného koncertu,“ slibuje Josef Kořenek z agentury Petarda Production. A nezůstane zřejmě jen u jedné hvězdy. Podobně jako Kořenek totiž mluví i někteří další organizátoři.