Lidé chtějí být v ději. Vybírají si 3D filmy

Jaké je prožít pád do hluboké králičí nory nebo letět jako dravý pták? Divákům takový zážitek přiblíží 3D kino.

Alenka v říši divů je filmem, jehož příběh vypráví o krajině fantazie. Právě proto si ho mnozí diváci nyní vybírají i pro svůj první výlet do kina nabízejícího tři dimenze vnímání.
Díky speciálním brýlím se ocitají „uvnitř“ filmového světa, kde cítí potřebu uhnout se letícím předmětům a mají chuť pohladit si kočku, neboť se zdá na dosah.
Od světové premiéry nabízejí „Alenku“ obě českobudějovická kina. Sály plní hlavně rodiče s dětmi, doporučená věková hranice je od deseti let.
Nejsilnějším magnetem je ovšem dobrodružný Avatar, který například v CineStaru ve 3D vidělo už přes třiaatřicet tisíc lidí. „Zážitek z filmu je o to silnější, že se člověk cítí být uvnitř děje. Tím je to napínavější,“ řekl po představení divák Pavel Sleier z Budějovic.
Provozovatel městského kina Kotva Jan Turinský je kvůli Avataru rád, že modernizaci kina stihli včas. „Kdybychom se zpozdili, tak teď hrajeme divizi,“ vypůjčil si příměr z fotbalové terminologie.
Kotva začala Avatar ve 3D promítat 20. prosince, tedy tři dny po světové premiéře. Od té doby do konce února přišlo do tohoto jednosálového kina asi o tisíc pět set diváků víc než ve stejném období loňského roku.
Multikino CineStar v Budějovicích 3D zavedlo 2. července 2009. Zatím v tomto formátu nabídlo osm titulů, které celkem vidělo více než pětačtyřicet tisíc diváků. „Nová technologie digitální trojrozměrné projekce se stala velkým hitem. Diváci oceňují především velmi kvalitní, čistý a klidný obraz i perfektní zvuk,“ shrnula generální manažerka CineStaru Svatava Kopečková.
Podobně mluví správce Kotvy, která v prosinci získala moderní přístroje za čtyři miliony korun. Kromě možnosti trojrozměrného vnímání tím kino vylepšilo kvalitu veškerého promítání. Je to znát i u tematických cyklů, například u série přenosů světových oper.
Do pátku lidé mohou do Kotvy přijít na festival dokumentů zaměřených na lidská práva Jeden svět.
Promítací plátno je v multikině větší než v Kotvě, obě kina používají podobné brýle. Po každém představení je brigádníci čistí, dezinfikují a leští. CineStar za to zvlášť účtuje poplatek, v Kotvě je údržba zahrnutá ve vstupence.
Základní vstup pro dospělého je v multikině 174 plus patnáct korun za údržbu brýlí. V Kotvě je to 159 korun a například vstupenka na Alenku v říši divů stojí dospělého 165 korun. Kino dává rodinné slevy.
CineStar nabízí stejné tituly i v klasickém formátu, ale většina návštěvníků si vybírá trojrozměrný zážitek. Například na „Alenku“ jdou asi dvě třetiny na 3D verzi. Argumentem, proč zvolit „plochý vjem“, je levnější vstupné a skutečnost, že ne všem dělá pohled do prostoru dobře.
Letošní rok přinese ve 3D verzi řadu lákavých titulů, jak animovaných, tak hraných. Budou k nim patřit dva díly Toy story: Příběh hraček, Shreck: Zvonec a konec, Souboj Titánů, Jako kočky a psi, Jak vycvičit draka a další. Turinský by v červnu rád nabídl i přenos z fotbalového mistrovství světa v Jižní Africe, pokud se ho podaří touto formou vyrobit.