Lidé chtějí vidět jesličkový zázrak

Kdo ještě nemá správnou vánoční náladu, pomůže mu návštěva největšího mechanického betlému na světě. Krýzovy jesličky vystavuje Muzeum Jindřichohradecka.

Krajina Krýzových jesliček je jako ostrov, kde nikdy nekončí Vánoce. Muzeum vystavuje betlém téměř celý rok, ale nejrušněji u něj bývá právě teď.
Pro mnohé lidi nejsou Vánoce bez cesty k tomuto betlému kompletní. „Během prosince se u něj vystřídá až třináct tisíc návštěvníků,“ řekla etnografka muzea Alexandra Zvonařová.
Do skupiny se vejde maximálně čtyřicet lidí, takže v náporu těchto dní si musí zájemci často počkat na další prohlídku. Muzeum je nyní otevřené denně od půl deváté do pěti odpoledne s hodinovou polední přestávkou. Šance prohlédnout si jesličky ve větším klidu bývá spíš do 6. ledna. Následuje pauza a pak je otevřeno od dubna až do konce roku.
Dveře do místnosti, kde se betlém rozkládá po třech stranách, jsou branou do světa Tiché noci, zvěstování i radosti. Výklad doprovází přehledná hra světel, díky níž se návštěvník může v rozsáhlé expozici zorientovat. Pak se mechanismus rozběhne a přijde chvíle, kdy už lze jen poslouchat hudbu, tiše zírat a žasnout.
Hradecký punčochářský mistr a řezbář Tomáš Krýza vytvářel svůj svět ze dřeva a kašírovací hmoty přes šedesát let. Řemeslný skvost nazývaný též český jesličkový zázrak zaplnil 1398 figurkami zvířat a lidí, z nichž 133 se pohybuje.
Kromě betlémské scény narození Páně a dalších biblických výjevů, jako je vraždění neviňátek či obřízka Ježíška, je významnou částí Krýzova betlému poetická vesnická krajina. Ukazuje život lidí v devatenáctém století – převažují tradiční motivy z jižních Čech, ale nechybí ani i důl s horníky.
Prohlídka jesliček trvá asi čtvrt hodiny. Za zhlédnutí pak stojí i další expozice v muzeu, třeba malované terče nebo historická lékárna.