Lidé dluží městům stovky milionů korun. Exekutoři vyráží den co den

Města od dlužníků s pomocí exekutorů vymohly miliony korun. Lidé stále dluží desetkrát tolik.

V Ústeckém kraji jsou města, ve kterých se exekutoři nezastaví. Třeba v Chomutově ohlásili v únoru pětistý případ, kdy vymahači pohledávek navštívili byt dlužníka. Plán na získání peněz od dlužníků úředníci nazvali Záchranný kruh.

„Projektem chomutovská radnice bojuje s nepřizpůsobivými, kteří neplatí pokuty za krádeže, porušování veřejného pořádku či sousedských vztahů,“ vysvětluje mluvčí Tomáš Branda. Úředníci s nášivkou Správci daní chodí za dlužníky i v Litvínově, donedávna také v Mostě nebo Děčíně.

Statisíce i miliony

Chomutovští se chlubí, že od dubna roku 2009, kdy program Záchranný kruh odstartovali, vybrali městští exekutoři necelých osm milionů korun.

Ohromnou sumu však nezískali jen zabavováním drahého vybavení bytů. Většinu částky získali srážkami z dávek a platů. Chomutovu se projekt vyplácí, dlužná částka klesá.

„Pohledávky města k poslednímu dni loňského roku činily téměř osmdesát dva milionů korun. Oproti loňskému roku tato částka klesla o pětadvacet milionů,“ srovnává Branda. V nedalekém Litvínově vybrali městští úředníci „jen“ necelých dvě stě šest tisíc korun. K exekucím přistupují dvacetkrát do měsíce, tedy v průměru každý pracovní den. Litvínované dluží městu přes dvaatřicet milionů korun. „Nejvíce za odpady,“ upřesňuje Blanka Ševčíková z finančního odboru.

Problémy s odpady

Odvoz odpadů neplatí ani řada Ústečanů. Od roku 2001, kdy magistrát poplatek vybírá, narostl dluh Ústečanů do výše osmatřiceti milionů. Jen v lednu a únoru odeslali úředníci dlužníkům 137 exekučních příkazů.

„Jeden Ústečan dluží za odpady skoro osm tisíc korun. Nejvyšší částka, kterou dlužník dosud splatil, přesahuje šest a půl tisíce. Navíc tento člověk zaplatil dluh i za zbylé členy rodiny,“ přibližuje některé z případů se šťastnějším koncem mluvčí ústeckého magistrátu Jaroslav Kouba.

Ještě více dluží řidiči z krajského města na pokutách za dopravní přestupky. Nezaplatili dosud čtyřiačtyřicet milionů korun. Rekordman mezi řidiči dluží 190 tisíc korun.

Splátkové kalendáře

Mosteckému magistrátu se vyplatilo domlouvat si s dlužníky splátkové kalendáře. Se sociálně slabými je uzavírali úředníci přímo na odboru sociálních věcí.

„Od dubna 2009 do prosince 2011 dlužníci na splátky uhradili asi jeden milion a tři sta tisíc korun,“ uvádí mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Celkový dluh Mostečanů už přesáhl hranici sta milionů korun. Největší část tvoří pokuty za dopravní přestupky a nezaplacené nájemné na nechvalně proslulém sídlišti Chanov. Získat peníze zpět od tamních lidí je podle vedení města nemožné, proto politici rozhodli, že dluh prodají. Za zlomek ceny.

Město dluhy prodalo

Společnost Mostecká bytová zaplatila městu za celou pohledávku milion a tři sta tisíc korun. Každá koruna, kterou firma od dlužníků vymůže, se městu vrátí. Vlastníkem Mostecké bytové je totiž město.

„Mostecká bytová má zkušenosti s vymáháním dluhů za nájmy ve svých bytech. Je v tom dokonce úspěšnější, než kdejaký exekutor,“ uvedl primátor Mostu Vlastimil Vozka, když oznamoval, že peníze od tohoto roku už nebude vymáhat přímo město.

Neplatí ani v Děčíně

Nájemné nechtějí platit ani lidé v Děčíně. Nájemníci by nyní měli sáhnout do prasátek pro pětatřicet milionů.

„Na úseku správy bytového fondu právní zástupci podali téměř jedenáct set návrhů na exekuci,“ podotýká mluvčí děčínského magistrátu Romana Silvarová a dodává, že dluh některých nájemníků dosahuje částky tří set tisíc.

Ještě vyšší dluh mají podle Silvarové v Děčíně někteří podnikatelé, kteří si vzali úvěr od švýcarské vlády prostřednictvím agentury DEZA na odstranění škod po povodni v roce 2002.

„V některých případech tito příjemci úvěru dluží na splátkách více než půl milionu,“ upřesňuje děčínská mluvčí.

Podnikatelé ale odmítají platit i v Chomutově. „Dluží provozovatelé hazardu, kteří nechtějí platit za hrací automaty a odvádějí poplatky pouze za centrální terminál,“ podotýká Branda.

Někteří Severočeši si ze svých měst vytvořili jakousi banku, které odmítají dluh zaplatit, přestože peníze mají.

„Jistý podnikatel uhradil sedmdesát tisíc korun na pokutách živnostenského úřadu a dopravce až poté, co už měl exekutory ve vestibulu rodinného domu,“ popisuje mluvčí Chomutova Branda případ nejvyššího uhrazeného dluhu a vzpomněl si i na další událost.

Jiný dlužník poté, co k němu přijeli exekutoři, odjel s exekutorem do bankomatu a uhradil padesát tisíc korun, které měl zaplatit na pokutách.

V Mostě se exekutorům podařilo z jednoho dlužníka vymoct dlužnou částku přesa hující sto padesát tisíc korun. „Ne však kvůli exekuci, ale pod hrozbou, že nebude moct uzavřít nájemní smlouvu na byt,“ vysvětluje mluvčí Sedláčková.

Děčínští úředníci získali nejvyšší částku dobrovolně, ovšem pod hrozbou exekuce, od člověka, který musel zaplatit na pokutách dvacet pět tisíc korun.

Když v roce 2009 města rozjela svoji exekuční kampaň, která měla neplatiče upozornit, že jsou postižitelní, začala pořádat i dražby. Zabavený majetek tak mohli zájemci získat za korunu. Dražby nepořádají jen v Ústí.

Už čtyřikrát byl v Chomutově na dražbě v exekuci zabavených věcí Jan Souček a chystá se i na další. „Lákají mě hlavně starožitnosti. Nejvýhodněji jsem v dražbě zatím získal kamennou sošku egyptského faraona. Dal jsem za ni stovku, její odhadovaná hodnota byla osmkrát vyšší,“ chlubí se Souček. Má ale i opačnou zkušenost. „Nevyplatila se mi koupě televize. Její vyvolávací cena byla padesát korun, strhla se o ni bitva a já byl rád, že jsem ji vydražil. Když jsem ji ale doma zapnul, na obrazovce se objevil zelený pruh, a to bylo všechno,“ vypráví Souček.

Podle dalších radnic ale už o dražby lidé nemají takový zájem a hlavně radnice už často nemají co nabízet.

„Vzhledem k tomu, že dlužníci jsou vesměs nemajetní a byty jsou vybaveny věcmi v dražbě neprodejnými, město zatím další dražbu neplánuje,“ vysvětluje Blanka Ševčíková z finančního odboru litvínovské radnice.

Dražba na obzoru

V Chomutově naopak dražbu plánují, ale až před letními prázdninami. „V prvním roce jsme pořádali dražby každé čtvrtletí. Ale první boom již odpadl, takže připravujeme dražbu vždy jednou za půl roku. Zájem je stabilní, prodají se dvě třetiny nabízených věcí,“ uvádí Branda. Draží se elektronika, auta, nábytek, hudební přístroje. „Kuriozitou byl dolar, soška indiána a vojenské relikvie,“ dodává mluvčí.

Děčínská radnice dražby nepořádá vůbec. „Aukce zabavených věcí nařizuje exekutorský úřad. Máme potvrzeno od pracovníků zprávy, že při zabavování nalézají exekutoři převážně neprodejný nábytek,“ vysvětluje Silvarová.

Exekutoři budou mít podle mínění radnic práci pořád. Někteří dlužníci jsou nepoučitelní.

„Chronické neplatiče hrozba exekuce, ani exekuce sama neovlivnila a dopouštějí se přestupků nadále. Dostávají hlavně pokuty za krádeže či pití alkoholu na veřejnosti,“ vysvětluje starosta Litvínova Milan Šťovíček s tím, že kdo chtěl, dluh zaplatil, nebo se domluvil na splátkovém kalendáři. Podobné je to i v Děčíně, kde podle Silvarové nařídili úředníci exekuce už několikrát.

Dluhy nerostou tak rychle

Problém podle mostecké mluvčí Sedláčkové spočívá i v tom, že chroničtí neplatiči zpravidla nemají práci a téměř nic nevlastní, navíc se často ani nezdržují v místě bydliště.

Naopak chomutovská radnice si exekuce pochvaluje a vidí změnu k lepšímu. „Díky exekucím pohledávky nerostou tak rychle jako dříve. Nárůst je řádově v jednotkách, nikoliv desítkách milionů,“ vysvětluje Branda a jako příklad uvádí poplatky za odpady. Chomutované zaplatili odpady za celý loňský rok a navíc zaplatili část dluhů za předchozí léta.

Ani tam však nemůžou říct, že je vše ideální. „Špatná situace je na pokutách, které meziročně výrazně rostou. Bohužel sankce nelze řešit ani v insolvenčním řízení, které jsou stále častější,“ uzavírá Branda.

DLUHY V ČÍSLECH

Kolik dluží městům:

• Ústečané 82 milionů korun
• Děčínští 92 milionů korun
• Mostečané přes sto milionů korun
• Litvínovští přes 32 milionů korun
• Chomutované dluží téměř 82 milionů korun

Kolik exekutoři vybrali:

• Ústí 920 tisíc korun
• Litvínov 207 tisíc korun
• Most 1,3 milionu korun
• Chomutov 8 milionů korun

Nejvyšší zaplacené částky:

• Chomutov 70 tisíc korun
• Most 150 tisíc korun
• Litvínov 12 tisíc korun
• Děčín 25 tisíc korun
• Ústí 20 tisíc korun
• Města využívají k exekucím vlastní zaměstnance, externí firmy i soud.
• Lidé dluží za nájmy, poplatky a pokuty.