Lidé v Praze si nechrání své bezdrátové sítě

Kdo všechno kouká na vaše data (ilustrační foto)?

Kdo všechno kouká na vaše data (ilustrační foto)? Zdroj: CTK

Z průzkumu bezpečnosti bezdrátových sítí společnosti Ernst & Young vyplynulo, že Pražané významně podceňují rizika spojená s bezpečností Wi-Fi připojení. Počet zabezpečených bodů v Praze se v roce 2011 snížil na pouhých 52 procent (ještě v roce 2009 to bylo 84 procent).

Praha se tak vzdaluje úrovni světových velkoměst, kde je běžně šifrováno více než 90 procent přístupových bodů. Zejména v případě firem představuje přitom nedostatečně zabezpečený přístup jedno z nejzávažnějších podnikatelských rizik.

„Je překvapující, jak Češi podceňují rizika spojená s nedostatečným zabezpečením Wi-Fi připojení. V dnešní době, kdy se s počítačovou kriminalitou setkáváme prakticky denně, se v Praze snižuje počet zabezpečených přístupových bodů. Ve světě je to přitom zcela naopak.“ zhodnotil situaci Jan Fanta, partner oddělení podnikového poradenství a řízení rizik Ernst & Young.

Lidé využívající cizí wifi sítě by si měli především uvědomit, že ať již je či není bezdrátová síť zabezpečená, provozovatel takové sítě může sledovat data, která jí protékají. Může získávat informace, o tom, jaké stránky navštěvují a pokud se nepřihlašují přes zabezpečené připojení SSL nebo TLS, tak také nebo například obsah e-mailů. Zkrátka nezaheslovaná bezdrátová síť je dokonalým terčem pro krádeže dat.

Nezabezpečenou bezdrátovou síť je navíc možné relativně snadno odposlouchávat třetí osobou. Rizika tak nehrozí jen uživatelům nezabezpečené wifi sítě. Odposlouchávána totiž může být i komunikace majitele sítě. Skrze nezabezpečenou wifi síť navíc může anonymní uživatel páchat trestnou činnost, jakou je například odesílání spamů, vyhrůžných mailů, virů nebo stahování dětské pornografie.

Z celkového počtu 12 531 detekovaných přístupových bodů v Praze je 1974 bodů typu hotspot, které jsou určeny pro přístup k internetu pro veřejnost, využívají je například internetové kavárny nebo restaurace a obvykle nejsou zabezpečeny. Pokud nepoužíváte zabezpečené přihlašování na servery a využíváte často tento druh sítí, radí odborníci jako alespoň částečnou ochranu častou změnu hesel.