Lidí, kterým za dveřmi zvoní exekutor stále přibývá

Přišli o práci a už nezvládají splácet hypotéku, leasing na auto ani dluhy u úvěrových společností. Předlužených lidí přibývá po stovkách.

Šestapadesátiletá skladnice z Chrudimi požádala tento měsíc soud, aby jí pomohl s nezvladatelným kolotočem dluhů. Soud jí vyhověl, a žena tak mohla vyhlásit „osobní bankrot“. „Mám sedm půjček, které už osm měsíců nejsem schopná splácet,“ říká šestapadesátiletá žena.
Není sama. Soudy na východě Čech oddlužily od začátku roku už více než sto lidí. Přitom za stejné období loňského roku vyhlásilo „bankrot“ téměř o polovinu lidí méně. Lidé se totiž dál zadlužují - nakupují zboží na splátky, splácejí hypotéky, leasingy na auto a půjčují si peníze na vysoký úrok. Pak stačí, aby kvůli ekonomické krizi přišli o práci a najednou se jejich spis ocitne v exekutorské kanceláři.

„Lidé si často neuvědomují, že na něco nemají, přesto si to koupí. Proto je mezi věřiteli tolik úvěrových firem,“ upozorňuje soudní exekutor Arnošt Hofman.
Výrazně ovšem narůstá i počet exekucí. Loni jich bylo v celé republice kolem půl milionu, letos odborníci čekají nárůst o dvě stě tisíc. Odborníci se obávají, že po uši zadlužených lidí může kvůli vzrůstající nezaměstnanosti v následujících měsících dramaticky přibývat.

„Očekáváme navýšení, ale přesné statistiky budeme mít až na konci roku. Máme signály, že kvůli krizi přibývá lidí, kteří jsou dohnáni k exekucím. Věřitelé stále důsledněji vymáhají své pohledávky, i takové, nad kterými by dříve mávli rukou,“ vysvětluje tajemník Exekutorské komory Petr Ustohal.

S exekutory už se seznámil například i jeden pardubický podnikatel, který z pochopitelných důvodů nechtěl být jmenovaný v novinách. Problémy začal mít loni v říjnu. Banka mu nedala slíbený úvěr. Navíc se snížily tržby. „Dostali jsme se do platební neschopnosti a nezaplatili daně. Exekutor nám zablokoval všechny účty,“ popisuje konec svého podnikání zadlužený majitel firmy, který si teď hledá práci.
Podle samotných exekutorů se v poslední době objevuje i zcela nový trend.

„Přibývá lidí, kterým není co brát. A bude jich čím dál víc. Věřitelé si musejí rozmyslet, jestli se jim vůbec vyplatí nějaké peníze vymáhat. V případě neúspěšné exekuce náklady totiž platí oni,“ pokračuje Hofman.

Pro úvěrové společnosti je exekuce posledním řešením. Snaží se se svými klienty dohodnout. „Nabízíme splátkový kalendář nebo dočasné snížení splátek,“ vysvětluje Filip Souček z pardubického Profi Creditu. „Klientů, kteří mají zájem o půjčku, neubývá. Ale zhoršila se jejich schopnost dluh splácet,“ dodává Souček.

Lidé se nechají zlákat. Pak litují

Před dovolenou nebo Vánocemi se řada lidí nechá zlákat reklamou na snadno dostupnou půjčku. Nejdříve odcházejí se stejným úsměvem jako dívka na billboardu, ale pak zjistí, že nejsou peníze schopni splácet.m„Vytloukají klín klínem. Vezmou si další půjčku, aby zaplatili tu předešlou. Nakonec se dostanou do koloběhu, kdy se to nedá zvládat,“ zdůrazňuje vedoucí Poradny pro lidi v tísni Renáta Géringová.

Kdo nezačne své problémy řešit včas, dostane se do nekonečné spirály dluhů. Tak jako manžel úřednice Evy, který se vyhýbal věřitelům. Nepřebíral obsílky a nechával se zapírat. „Půjčoval si dál. Někdy jen, aby měl na nájem. Dnes za něho platím exekuci,“ říká Eva.