Lóra, to je hra Poldováků

Nikdo neví, kdy a jak karetní hra vznikla a proč se hraje téměř výhradně v Kladně.

Bedrník, panák, maturant, tálie. To je jen pár pojmů, které musí znát hráč Lóry. Karetní hry, jejíž původ je zahalený tajemstvím, ale patří k historii Kladna stejně jako doly, hutě nebo hokej. „Když se na dovolené nebo třeba v nemocnici potkali aspoň čtyři Kladenští, určitě začali hrát Lóru,“ vzpomíná bývalý Poldovák Rudolf Novák.
Nyní si stovky hráčů změří o posledním březnovém víkendu síly na 28. ročníku národního mistrovství v kulturním domě na Sítné. „V roce 1982 jsme vyhlásili první ročník turnaje. Přitom Lóra se v Kladně hraje přes šedesát let,“ říká mluvčí kladenského klubu Petasites Jiří Hanuš. Lóru stručně popsat nelze. Není totiž podobná žádné jiné karetní disciplíně. U stolu sedí vždy čtyři hráči, vynášejí mariášové karty a nesmí nasbírat příliš mnoho minusových bodů. Lóra v sobě skrývá osm samostatných her – Červené, Filky, První-poslední, Všechny, Červený král, Kvarty, Desítky a Maturitu. Pořadatelé mistrovství samotnou kolébku Lóry nevypátrali. Podle nich ji přivezli do Kladna Němci za protektorátu. Od té doby se šířila hlavně mezi huťaři v Poldovce. Nejvíc se Lóra v Kladně hrála v sedmdesátých a osmdesátých letech. Téměř každá parta karbaníků měla svůj výklad pravidel. Dnes jsou sjednocená. „Někde si je přesto stále vykládají po svém nebo hrají Lóru o peníze,“ říká Jiří Hanuš.

Hrají i v cizině

To se ale na národním mistrovství nesmí. Organizátoři se totiž domnívají, že by to mnoho účastníků odradilo. Podobně by to s turnajem dopadlo, kdyby ho přesunuli mimo Kladno. „Většina hráčů žije v Kladně a nechtějí se nikam trmácet. Lóra je totiž taky o pivu a panácích,“ vysvětluje prezident klubu Pavel Hauptman. „Lóra je populární také na severu Moravy, vyznávají ji na Slovensku a viděl jsem ji hrát Holanďana,“ dodává Hauptman.

Na turnaji padla facka

Jednoho z hráčů mistrovství si před lety přišla vyzvednout přímo z rozehrané partie manželka. Vrazila mu facku a odvedla si ho domů. „Týmy jsou povinné začínat i dohrávat ve čtyřech hráčích. Do oslabeného družstva jsme museli sehnat náhradníka,“ říká Hanuš.
Na stránkách Petasites lze najít jméno první účastnice mistrovství nebo iniciály hráčky s největším poprsím v historii turnaje. K těm serioznějším informacím patří zápis v knize českých rekordů za nejpočetněji obsazený turnaj hraný mariášovými kartami v roce 2002.