Lukostřelec chce do špičky

Lukostřelecký klub z Litvínova je jedním z mála střeleckých oddílů v kraji. Sbírá úspěchy v juniorské i seniorské kategorii.

Litvínov / Střelci z litvínovského klubu se nyní chystají na přechod z halové části sezony na venkovní střelnici. „Momentálně se připravuji na juniorské mistrovství republiky na venkovních terčích. Mým cílem je skončit do osmého místa, to bych považoval za úspěch,“ říká nadějný lukostřelec Vlastimil Hošek z Chomutova.

Je součástí klubu, jehož dvacet členů se pravidelně účastní republikových mistrovství. V regionu jde o jediný takový tým.

K lukostřelbě se Vlastimil Hošek dostal na doporučení. Předtím se věnoval judu, ale po těžkém zranění se rozhodl věnovat bezkontaktnímu sportu. Volba padla na litvínovský střelecký oddíl. „V mém okolí se lukostřelba provozuje jenom v Litvínově, proto jsem jeden z mála, který i na tréninky dojíždí,“ vysvětluje devatenáctiletý mladík. Lukostřelbě se věnuje pět let. Soutěží v divizi reflexní lukostřelby, což je jedno ze tří základních rozdělení.

Zbývajícími divizemi jsou kladková lukostřelba a holý luk. „U holého luku je střelba hodně o intuici, protože nemáte žádné vyvážení, zaměřovač a jiná vylepšení,“ vyjmenovává specifika Hošek. Reflexní luk se skládá ze tří základních částí: středu vyrobeného zpravidla ze slitin hliníku, dvou ramen a tětivy. Ta se jako jediná pravidelně vyměňuje. Spotřeba šípů je individuální. „Střelec na úrovni první ligy vystačí zhruba s jednou sadou dvanácti šípů za rok. Obecně platí, čím větší vzdálenost, tím větší šance, že zničíte šíp. Záleží na tom, zda šíp, který nezasáhne terčovnici, zachycuje zeď, guma, dřevo. Jak a z čeho je vyrobena terčovnice,“ vysvětluje Tomáš Belinger, předseda litvínovského lukostřeleckého klubu.

Nevadí věk ani postižení

V tomto sportu se navíc prosazují i handicapovaní sportovci, což málokdo ví. Litvínovský klub dlouhodobě spolupracuje zejména se Spastic Handicap sdružením v Teplicích. „Zrovna na nedávném halovém mistrovství v Humpolci se handicapovaný stal mistrem republiky ve své kategorii a porazil soupeře, kteří nemají tělesné omezení. Skončil jsem mezi nejlepšími šestnácti střelci,“ dodává lukostřelec.

Soustředění, trpělivost a pevná ruka, to jsou hlavní kritéria pro úspěšného střelce. Věk není rozhodující, zářným příkladem je další člen litvínovského klubu Josef Stejskal. Ten na nedávném halovém mistrovství republiky obsadil v kategorii jednotlivců bronzovou příčku mezi seniory. A v soutěži družstev seniorů se litvínovský lukostřelecký klub umístil ještě o stupínek lépe, na druhé pozici.