Lyžařská střediska chystají děla. Sněhová, před nastávající sezonou

Sníh zatím v zimních střediscích nenapadl, ale milovníci sjezdového lyžování, snowboardisti i běžkaři už oprašují svá prkénka.

I když ještě nedávno chodili lidé v tričku, šortkách nebo sukních, nadcházející lyžařská sezona se začíná hlásit o slovo. Ne, že by snad začalo hned sněžit a v lyžařských areálech spustili vleky, ale přípravy jsou v plném proudu.
Sedmička zjišťovala, kde se dá na jihu Čech nejlépe lyžovat a co provozovatelé areálů pro návštěvníky připravili.

Tři velká centra

Menších areálů, kde je větnou jen jeden vlek a jedna sjezdovka, je víc. Mezi větší střediska lze zařadit Monínec, který je sice ve středních Čechách, ale jen nedaleko Tábora. Dále tam patří středisko na Lipně nebo areál na Zadově a Churáňově. Ten kromě lehčích sjezdovek, které jsou ideální k tomu, aby se na nich lidé naučili lyžovat, nabízí i nespočet tras pro běžkaře.
Nejlépe se do šumavských středisek dostanou lyžaři přes Vimperk, odtud je to k vlekům už pár kilometrů.
I když Monínec leží ve středních Čechách, není pro Jihočechy vůbec daleko. Středisko nabízí veškeré zázemí pro lyžaře i nelyžaře. V areálu je lyžařská škola a kdo nemá vlastní vybavení, může si ho v ní půjčit.
Pro zkušenější vyznavače rychlých prken je ke sjezdu připravená dvanáct set metrů dlouhá traš, kterou zasněžují umělým sněhem z děl. Lyžovat lze i na kratší sjezdovce a pro děti či začátečníky je vhodná cvičná louka.
V Monínci je čtyřsedačková lanovka i klasická kotva. Středisko vychází vstříc i milovníkům večerního lyžování. Pro ty, kteří mají rádi adrenalin, je tam snowboardpark.
Na své si přijdou i běžkaři. A co dělat, když přijede rodina s malými dětmi a rodiče si chtějí zalyžovat? Potomky jim pohlídají v dětském koutku. V areálu jsou dvě restaurace.
Z Českých Budějovic do Monínce přes Hlubokou nad Vltavou, Bernartice a Milevsko je to osmdesát kilometrů. Z Tábora pak necelých třicet. V zimě není dobré zkracovat si cestu přes Cunkov. Silnice z Cunkova do Jetřichovic je za sněhu neprůjezdná. Celodenní lyžování od prosince do března stojí 510 korun, večerní lyžování 250 korun.

S kartou ušetří

Zejména rodiny s menšími dětmi často v zimě vyhledávají ski areál nedaleko břehu lipenské přehrady. Na Lipno jezdí také hodně Nizozemců, pro které je středisko ideální. A co se všechno chystá na Lipně na nadcházející sezonu? Je toho víc.
„Připravili jsme zimní kartu hosta Lipno Card. Ti, kdo tady stráví i jedinou noc, ji dostanou od ubytovatelů zdarma, běžní návštěvníci si ji mohou koupit za devětadevadesát korun. Děti, studenti, senioři nad šedesát a ZTP ji získají za devětapadesát. Díky kartě například čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi při koupi sedmidenního skipasu ušetří v hlavní sezoně přes tisíc korun, mimo sezonu dokonce čtrnáct set dvacet korun,“ tvrdí ředitel ski areálu Petr Dušek.
Novinkou je téměř kilometrová skikrosová dráha. „Je na sjezdovce Školní, s klopenými zatáčkami, terénními nerovnostmi a přejezdy sněžných valů. Navazovat na ni bude i oblíbený snowpark,“ doplnil ředitel.
Podle Duška pracovníci střediska už sledují předpovědi počasí, aby věděli, kdy začít s umělým zasněžováním. Chtěli by zahájit sezonu jako loni, tedy začátkem prosince. I letos bude pro lyžaře z Českobudějovicka, Českokrumlovska a Táborska připraven skivlak Yetti. O víkendech na Lipno bude jezdit i skibus, a kdo se prokáže u pokladen jízdenkou z vlaku či autobusu, dostane slevu na denní skipas.
Také na Lipně jsou ideální podmínky pro běžkaře, v okolí jsou kilometry značených tras.
Nedaleko Lipna leží na rakouské straně Šumavy areál Hochficht. V zimě tam míří spousta Čechů. „Jsem přesvědčen, že se nejedná o přímou konkurenci. Vnímám tento areál jako zpestření několikadenního lyžařského pobytu. My se zaměřujeme především na rodiny s dětmi a standardní lyžaře,“ doplnil Dušek.
Ani letos nebudou na Lipně chybět oblíbené noční lyžovačky. Další novinky na lipenském břehu zatím jen plánují. „Existuje dlouhodobá koncepce areálu, která obsahuje postupné rozšiřování tratí a lanových drah,“ uzavřel Dušek.
Kromě vlaku a autobusu se k lipenskému středisku dá dojet i autem. Od Českých Budějovic si řidič může vybrat trasu přes Kaplici, Dolní Dvořiště a Vyšší Brod, druhou variantou je cesta přes Český Krumlov, Černou v Pošumaví a Frymburk.

Malá střediska

Ostatní lyžařská centra na jihu Čech už nejsou tak rozsáhlá. Obyvatelům krajské metropole se hned za humny nabízí kopec Dubičák, kde je jeden vlek, který je večer osvětlený. Provozovatelé jsou ale odkázáni jen na přírodu, protože nemají sněžná děla.
Mezi Velešínem a Kaplicí pak leží Kozí Pláň, kde je víc sjezdovek a lyžuje se zde i v noci. Rodinný areál nabízí i technické zasněžování, je tam restaurace i bufet.
Jihočeši mohou jezdit lyžovat i za hranice. Kromě Hochfichtu je oblíbeným střediskem Sternstein či menší areál u Phyrabrucku.