Malá farma? Psychologická zkouška, na niž není potřeba diplom

Reality show z jihočeského venkova je v polovině. Mladý pár bude farmařit celkem tři roky. Starost o dobytek jim vadí méně než nepřejícné reakce ostatních lidí.

Nerandí na diskotékách, nechodí po kavárnách. Místo toho krmí králíky a starají se o kačeny. Čtyřiadvacetiletá Veronika Olivová a její partner, osmadvacetiletý hrají hlavní roli v reality show Malá farma, kterou vysílá ČT1.

Projekt, který začal před rokem a půl, má za cíl ukázat, jestli mladí lidé pocházející z velkoměsta ještě dokážou žít spolu s přírodou. Jestli se o sebe uprostřed Blanského lesa v Kuklově dokážou postarat.
Postupem času Veronika s Honzou začali budovat ekologickou farmu a své produkty si sympatická dvojice nenechávala jen pro sebe.

Jak jste se dostali k projektu Malá farma?

Olivová: Musím říci, že to byl asi můj nápad. Už před více než rokem jsem našla inzerát, který nabádal k tomu, aby se dva mladí lidé odstěhovali na venkov a začali chovat zvířata. Rozhodli jsme se to zkusit a nakonec jsme také konkurz vyhráli. Trávíme zde na Kuklově už dlouhou dobu. Macků: Zrovna jsem v té době dokončil školu a chtěl jsem zkusit něco nového. Malá farma byla výzva, která se neodmítá.

Byl to pro vás šok, když jste přišli z Prahy na venkov?

Olivová: Oba dva jsme z Prahy. Ale já i Honza jsme už předtím zažili život na venkově. Shodou okolností kousek odtud máme chalupu, takže jsem nešla zase tolik do neznáma. Možná, že větší šok to byl pro Honzu. Macků: Ale proč televize vybrala právě Kuklov a jižní Čechy, to ani nevíme. Každopádně je tady opravdu krásně, máme pěkný výhled do krajiny a čistou přírodu.

Farmaříte zhruba rok a půl. Co pro vás bylo nejtěžší?

Macků: Těžkých věcí je tady víc. Chodíme ještě oba do školy, k tomu hraji v kapele. Celkově farmaření pro nás bylo úplně nové. Nejtěžší bylo, abychom se mezi sebou nezabili. Jste v domě úplně sami, dvacet čtyři hodin denně, to je opravdu těžká psychologická zkouška.

Jak vám šlo například dojení krávy?

Olivová: Zrovna dojení nebylo to nejtěžší, co jsme si zde mohli vyzkoušet. Pro mě osobně bylo nejtěžší zvyknout si na přítomnost prasete. Už odmalička jsem se prasat bála. A pak jsme dostali padesátikilového čuníka a já byla trošku nesvá. Dnes už váží sto padesát kilo. Člověk si zvykne na všechno. I když zvyknout si na práci se zvířaty bylo docela těžké. Musíte umět odhadnout, jak se k nim můžete a jak nemůžete chovat.

Překvapilo vás něco za tu dobu, co jste na Kuklově?

Macků: Mě osobně překvapilo, že starat se o zvířata je relativně snadné. Vždycky jsem si říkal, že na to musí mít člověk spoustu vysokých škol a diplomů, aby mohl farmařit, ale není to tak. Je potřeba vědět, co jim dát. Je potřeba starat se o zvířata poctivě. I dva lidé z Prahy nedotčení zemědělstvím dokážou udržet při životě řadu zvířat a chod usedlosti. Co mě překvapilo mimo farmu, to je větší odstup místních lidí. Pořád jsme pro ně Pražáci, a ještě navíc neustále s kamerou za zády, takže nás mezi sebe moc nepouštějí.

Kamarády jste si tady nenašli?

Macků: Samozřejmě, že našli. Například soused Petr Daniel, který nám pomáhá. V podstatě jsme se dali dohromady i s jeho rodinou, což je perfektní. Dále se pochopitelně bavíme i s dalšími lidmi. Ale když přijdeme do krámu nebo do hospody, je to rozpačité.

V jednom z dílů jste museli zabít kozla. Jak jste se s tím popasovali?

Olivová: Porážka zvířete je vždy smutná věc. Hlavně, když se člověk o zvíře stará dlouho. Jenže usmrcení zvířete zkrátka k životu na vsi patří. Asi bychom to neměli tolik prožívat. Je jasné, že zvířata by se neměla zabíjet zbytečně, ale když je to nutné, musíme to udělat.

Až Malá farma skončí, dokážete si představit, že byste třeba už nadobro žili na venkově mimo velkoměsto?

Macků: Pocházím z vesnice, i když už od třetí třídy žiju v Praze. Počítám, že se na vesnici vrátím. V Praze mě totiž nic nedrží kromě práce a školy. Když najdu solidní zaměstnání ní na vesnici, nebudu mít s životem tam problém. Olivová: Taky by mi to nevadilo. Ale nepořizovala bych si tolik zvířat. Stačilo by pár slepic a králíků, ale určitě ne větší dobytek. Protože to už je starost skoro na čtyřiadvacet hodin denně.

Je v dnešní době zemědělství opravdu těžký obor?

Olivová: Ano. Hlavně pro mladé zemědělce. Myslím si, když má člověk velké hektary půdy a několik kusů dobytka, ještě to jde. Ale když máte málo zvířat a malé pozemky, nemáte šanci se uživit. I když dnes lze získat dotace, cesta k výdělkům je hodně složitá.

Už jste prodávali své produkty na různých trzích. Jak to šlo?

Olivová: S tím nebyl žádný problém. Dnes jsou hodně v módě všechny biologické a ekologické výrobky, takže nám prodej šel dobře. Problém je ale získat ta povolení a certifikace k prodeji samotnému.

Čeká vás druhá zima tady na Kuklově. Je to pro farmu těžší období, než je léto?

Olivová: V zimě je to těžší tím, že na Kuklově už absolutně nikdo není, žádní lidé. Starost o zvířata je v zimě ale lehčí, protože v zimě nemusíte dělat nic navíc proti létu. Ale například loni, to jsem tady byla chvíli sama a vypnula se elektřina. To pak už máte problém.

Jaké jste zaznamenali ohlasy na Malou farmu? Řada lidí se sem za vámi jezdí podívat.

Macků: Většina z ohlasů je pozitivních. Najdou se pochopitelně i tací, kteří nás nemají rádi. To jsou hlavně letití zemědělci, kteří se tím snaží dlouho uživit. Jim přijde, že my v televizi všechno zjednodušujeme. Podobných lidí je ale naštěstí jen málo. Kolikrát se stane, že za námi přijedou lidé a chtějí si koupit naše výrobky. Pak se vrátí a říkají, že to bylo dobré, a kupují další. Když lidé pochopí princip Malé farmy, je to propagace zdravého životního stylu a žití na venkově. Nejde o instruktážní video, jak chovat krávy.

Jak dlouho ještě budete farmařit?

Macků: V projektu tak dlouho, než se tady s Verčou navzájem nepozabíjíme. Ale vážně, plánované je to celé na tři roky.

Co byste udělali do další poloviny projektu jinak?

Macků: Je otázka, jestli bychom do toho vůbec šli. Ale asi bychom si dělali menší hlavu právě z nepřejícných lidí. Trvalo nám totiž minimálně tři čtvrtě roku, než jsme si zvykli na různé narážky. Kdo dělá činnost, která je pro lidi hned na očích, tak ví, o čem mluvím. Opravdu některé e-maily byly dost nechutné. Ale dnes už podobné věci úplně ignorujeme.

MALÁ FARMA

Účinkující:

* Jan Macků - 28 let, vystudovaný lesní inženýr
* Veronika Olivová - 24 let, studuje na České zemědělské univerzitě v Praze obor Krajinné a pozemkové úpravy

Místo reality show:

* statek v osadě Kuklov pod ruinami nedostavěného kláštera
* pořad vysílá ČT1 každý pátek od 16.30