Mám po operaci. Bez bolesti

Lékaři v brněnské úrazovce umí operovat bez řezů do těla. Pomůžou tak desítkám lidí ročně.

Nemá žádné jizvy, necítí žádnou bolest. Pacient, který se nechá operovat v brněnské Úrazové nemocnici novou unikátní metodou, navíc odchází z nemocnice hned druhý den. Do Brna se tak za specialisty sjíždějí lidé z celé republiky. Jedním z prvních operovaných byl padesátiletý Miloš Foukal z Rakvic na Břeclavsku.

Foukal odjakživa rád jedl, jako vinař nepohrdl sklenicí vína nebo burčáku. Kolem jeho pětadvacetin se ale začaly objevovat obtíže. „Vracelo se mi jídlo a cítil jsem velký tlak na hrudníku, když jsem se přejedl nebo přepil. Také se mi dostávaly z žaludku kyseliny a pálilo mě to,“ popisuje potíže Foukal.

Nepříjemnosti jsou pryč

Postupem času se jeho problémy zhoršovaly. Když mu bylo čtyřicet, musel už brát pravidelně léky. „Navíc jsem musel chodit asi čtyřikrát do roka na gastroendoskopii na kontroly. Tam mi vždy strčili do krku dlouhou hadici, což nebylo nic příjemného,“ říká Foukal.

O jeho diagnóze měli lékaři jasno: brániční kýla. „Na přechodu mezi žaludkem a jícnem je v bránici uzávěr, který zajišťuje, aby se kyseliny z žaludku nedostávaly do jícnu. Pokud se lidé přejídají, nedodržují životosprávu nebo jsou obézní, místo se roztáhne a vše se z žaludku dostává zpět,“ vysvětluje primář chirurgie brněnské úrazovky František Horálek.

Foukalovi hrozilo, že bude muset podstoupit náročnou operaci, po které mu zůstane na hrudníku velká jizva a nebude smět dva měsíce pracovat. Loni se však dozvěděl o možnosti nové operace.

Metoda, kterou letos začali zkoušet lékaři úrazovky, se nazývá NOTES. „Jméno vychází ze zkratky anglických slov, které v podstatě znamenají operaci prostřednictvím přirozených otvorů v těle,“ říká mluvčí nemocnice Jana Škopová. V Brně zatím lékaři operují jícnem.

„Člověk nemá po operaci jizvu, takže nehrozí téměř žádné komplikace. Po zákroku ho navíc skoro nic nebolí a může jít druhý den domů. Zákrok je tak vlastně i ekonomicky výhodný,“ vysvětluje Horálek. Jeho slova potvrzuje i Foukal. „Další den jsem se probudil a necítil jsem žádnou bolest, tak mě doktoři pustili domů. Všichni blízcí po mně chtěli vidět jizvu, ale já jim neměl co ukázat. Jako živnostník jsem byl navíc rád, že mohu hned pracovat,“ pochvaluje si muž.

Problém? Snad jen dieta

Nejhorší pro něj byla následná dieta. „Mohl jsem jen vývary nebo rozmixované jídlo. Další dva měsíce jsem držel přísnou dietu a myslel, že umřu hlady. Ale dalo se to překonat a teď už problémy nemám,“ říká vinař, který si tak nyní může opět dopřát skleničku vína.

Podle primáře Horálka pomůže nová metoda desítkám lidí ročně. A brzy přibudou další. „Pokud získáme grant, nakoupíme další přístroje a budeme schopni operovat téměř cokoliv v těle,“ dodává chirurg.