Matterhornem dobyla Start Point

Posedmé je možné na přehlídce Start Point vidět v Klatovech diplomové práce studentů nejprestižnějších uměleckých škol z celé Evropy.

Minulou sobotu začal na Klenové a v Klatovech sedmý ročník mezinárodní výstavy Start Point. Jedná se o přehlídku nejlepších diplomových prací, které na jednotlivých evropských akademiích vyberou nezávislé jury. Galerie Klatovy/ Klenová ji pořádá již posedmé a počet škol každoročně stoupá – letos poprvé překročil číslo třicet. Záměrem organizátorů je pokrýt přinejmenším všechny velké školy Evropy – letos nově přibyly Vídeň, Varšava, Amsterodam, Basilej, Stuttgart nebo Lisabon. Jak ukazuje nadšený ohlas na samotných akademiích i reakce výtvarné kritiky, tento ojedinělý projekt s evropskou dimenzí se pozvolna posouvá do extratřídy evropských výtvarných akcí.

Opět v popředí koncepty

Diplomová práce je zvláštním druhem výtvarného díla - studenti na ní často pracují celý rok, konzultují ji s profesory, musí ji obhájit před komisí a většinou i doprovodit písemnou prací. Koncentruje tak v sobě celou řadu informací, vedle schopností konkrétního studenta odráží i charakter školy, tedy zda je otevřená a progresivní nebo zda tu profesoři produkují své malé kopie.

A čím je charakteristický letošní rok? Především je tu na rozdíl od toho předchozího silně zastoupena malba. Ovšem mezi oceněné práce se nakonec prosadily opět především videa, objekty a koncepty. Také vítězné dílo Stavění Matterhornu od Sereny Korda z londýnské Royal College of Art mělo komplexní charakter, kombinující v precizní instalaci několik médií – video, performanci, tisk a autorskou knihu. Ve své práci se autorka obrací k zapomenutým a poněkud bizarním aspektům historie, které znovu vytahuje na světlo a objevuje jejich kouzlo – v tomto případě šlo o dobývání Matterhornu v 19. století.

Nejlepší přijedou na jaře

Cenu Galerie Klatovy/Klenová, kterou volili kurátoři galerie, získal Christoph Meier z Vídně, který reflektoval samotnou podstatu diplomové práce jako zvláštního „žánru“. Diplomová komise v ateliéru našla pouze koridor vymezený zrcadlovou stěnou, v níž profesoři viděli sami sebe, a kolejemi, po nichž se sem a tam posouval filmový štáb, který poněkud bezradnou komisi natáčel. Vlastní diplomovou prací pak byl samotný pětiminutový film, který takto vznikl.

Dalších pět čestných uznání si odnesli reprezentanti akademií z Mnichova, Prahy, Helsinek, Utrechtu a Amsterodamu. Všichni získali měsíční tvůrčí pobyt na Klenové na jaře příštího roku, během kterého společně připraví výstavu pro klenovskou Sýpku. Držiteli hlavní ceny galerie navíc vydá samostatný katalog. Vedle zajímavé výstavy je však hlavním přínosem celého projektu setkání a propojení mladých kreativních lidí z celé Evropy, kteří se při přípravě výstavy osobně mohli poznat v krásném prostředí Klenové. Také Galerie Klatovy/Klenová si vytváří síť cenných kontaktů na budoucí hvězdy světového umění, která se jistě v budoucnosti zhodnotí v dalších projektech.