Měli pálit suché klestí, do ohně házeli vše

Někteří obyvatelé Ladné v posledních dnech na zahradách pálili kdeco. Špatně si totiž vyložili jednorázové povolení od starostky.

Pálení zahradního odpadu většina obcí zakazuje. V Ladné to však starostka Renáta Priesterrathová kvůli jeho hromadění na jeden den povolila. Někteří lidé ale pálili klestí i jindy, a navíc v ohni spalovali i jiné odpadky.

„Když jsme seděli na dvoře, volala mi známá a ptala se, jestli je u nás také tak nedýchatelný vzduch. Říkala, že musí odjet někam na výlet, protože by se doma udusili. Na dvoře jsme nic necítili, když jsme ale vešli do domu, myslela jsem, že omdlím. Bylo to hrozné. Nevím, co tím starostka chtěla dokázat. Lidé naházeli do ohně zřejmě všechno, co jim přišlo pod ruku,“ stěžovala si třiačtyřicetiletá žena z Ladné, která si kvůli sousedským vztahům nepřála zveřejnit své jméno.

Renáta Priesterrathová se však brání tím, že pálení klestí dovolila pouze jedenkrát a celá akce byla dopředu oficiálně nahlášena. „Věděli to dokonce i hasiči, kdyby se náhodou něco stalo. Jestli toho někdo využil, opravdu nevím. Pokud si bude někdo stěžovat, že lidé pálí i po tomto termínu, budu to řešit,“ uvedla Priesterrathová.

Šalamounsky tento problém vyřešil například starosta Podivína Stanislav Machovský. „Žádnou vyhlášku jsme nevydali, takže pálení není dovolené, ale ani zakázané. Když by někdo chtěl pálit odpady či něco jiného, musí se s námi dopředu domluvit. Pak uděláme takzvané řízené pálení, popřípadě dotyčného odkážeme na místa, kde se oficiálně pálit může,“ přiblížil strategii obce Machovský. Pálení klestí podle něj k vesnici na podzim patří.

Jak je to ve vaší obci nebo městě? Napište nám na redakcebreclav@mf.cz