Město na síti: září Jihočeské divadlo, kulhá univerzita a Zoo Ohrada

Odborník testoval sedm nejvyužívanějších budějovických webů. Nejvíce ocenil vzhled a přehlednost Jihočeského divadla.

Stovky lidí se denně dívají na stránky důležitých firem v Budějovicích a okolí. Hledají praktické informace i tipy na volný čas. Sedmička vybrala sedm adres, které patří k nejdůležitějším, a nechala je zhodnotit nezávislým expertem.
Stránkami listoval devětadvacetiletý Adam Zbiejczuk z Brna, který působí v pražské firmě Ataxo. Posuzoval tři kritéria: vzhled, přehlednost a aktuálnost obsahu.
Vyhrálo u něj Jihočeské divadlo, jehož web snese nejpřísnější měřítka v daném oboru. „Pro rozhodování, zda bych tu kterou hru navštívil, pro mě nemůže divadlo asi udělat více,“ shrnul. Za výborný nápad pokládá spojení všech informací o repertoáru do jedné stránky, aniž by utrpěla přehlednost. Na jednom místě tak zájemce najde základní informace o hře, osoby a obsazení, termíny nejbližších představení, fotografie a video, plakát, ohlasy z tisku i od diváků. Zbiejczuk ocenil, že web je vizuálně zajímavý a má přehledný a nabitý obsah. Navíc umožňuje i on-line rezervaci vstupenek. Vedoucí obchodního oddělení Petr Hasal měl z hodnocení radost. V internetových stránkách je podle něj skrytá spousta práce. „Strukturu webu jsme navrhovali od samého začátku v roce 2004 tak, aby v něm nebylo slepých uliček a aby vše na sebe pěkně navazovalo,“ vzpomíná. Loni doménu ještě vylepšili. „Inspirovali jsme se v Metropolitní opeře New York a v přehlednosti a jednoduchosti u designu Applu. Přidali jsme velké bannery, aktuality s fotografiemi a samozřejmě prolinky na facebook, youtube či blog,“ dodal Hasal. Stránky mají i anglickou mutaci, ve třech jazycích promlouvá web Otáčivého hlediště.

Živě ze zastupitelstva

Internetový expert pochválil rovněž stránky www.c-budejovice.cz, měl však i výhrady. „Graficky jsou na tom vcelku slušně, po stránce přehlednosti a použitelnosti ale výrazně zaostávají. Úvodní stránka je doslova zahlcena textem, jednotlivé odkazy nejsou jasně rozpoznatelné. Chybí také funkční a použitelné vyhledávání,“ míní.
Ocenil aktuální obsah a možnosti, díky nimž se lidé mohou zapojit do veřejné správy, jako jsou například videopřenosy jednání zastupitelstva, velmi podrobné podklady nebo zveřejňování smluv a dodavatelů města. „Dovoluju si tvrdit, že v tomto směru patří web k nejlepším v Česku,“ shrnuje.
V případě HC Mountfield kvitoval Zbiejczuk přehledný a čistý design, u kterého je vidět, že jsou v něm dotažené i malé detaily. Aktualizace zpráv pro fanoušky je na velmi dobré úrovni. Web je bohatý na reportáže, rozhovory a fotografie ze zápasů, fanoušci mají diskusní fórum a mohou také zasílat dotazy hokejistům nebo vedení klubu, pestrá je i sekce o historii. K obsahové dokonalosti už chybí jenom video, protože sportovní fanoušci by si jistě rádi prohlédli videoreportáže ze zápasů.
Stránky Jihočeského kraje nedávno změnily tvář. Přibyl videopanel, na němž si lidé mohou prohlédnout reportáže. „Je to vizuálně střídmý, ale přehledný web, kterému však chybí trochu šmrnc a nápad,“ míní Zbiejczuk. Cizojazyčné verze podle něho nelákají k návštěvě. Vyzdvihl ovšem možnost využití předčítací služby Voice Reader Web, která pomáhá především zrakově postiženým.

Malá písmenka

Vzhled je uhlazený a čistý, jak se na zdravotnické zařízení sluší. Tak ohodnotil expert web budějovické nemocnice. Na první pohled z něj měl příjemný dojem, ale zkazilo mu to příliš malé písmo a špatný kontrast barev textu a pozadí. „Tím může způsobit problémy při čtení a hledání informací zejména starším osobám. Zvláště u instituce jako je nemocnice by měly být tyto aspekty přístupnosti a použitelnost co nejvyšší,“ míní. Našel i časté typografické chyby jako chybějící mezery mezi slovy. Obsah webu je ale velmi bohatý a poskytuje potřebné informace. Mapu nemocnice by navrhoval vytvořit interaktivní.

Univerzita a zoo za 7

Nejméně bodů dostaly shodně dvě domény. Design používaný Jihočeskou univerzitou označil Zbiejczuk za velmi konzervativní – připomíná mu stránky tak před deseti lety. Zdá se, že obsahuje všechny potřebné informace pro studenty i zájemce o studium, ale určitě by mu prospěla lepší organizace informací, formátování textů nebo zlepšení navigace. Často se stane, že po kliknutí na odkaz se začne stahovat soubor, na což by měl být návštěvník webu předem upozorněný. Některé odkazy navíc nefungují vůbec.
Pouze sedm bodů dostala i Zoo Ohrada, jejíž web na experta působí zastarale a nemoderně. „Tematika zvířat nabízí mnoho možností, jak stránky vytvořit vizuálně atraktivní, ale zoo Ohrada v tomto směru zaostává. Horší je i přehlednost stránek. Často je na webu malý kontrast mezi písmem a pozadím nebo je použité příliš malé písmo,“ vyjmenovává.
Souhrn informací a jejich aktuálnost shledal dostatečnými, ale v takto atraktivním prostředí mu chybí lepší multimediální obsah. Ředitele zoo Vladimíra Pokorného hodnocení nepřekvapilo. „V současné době klademe důraz na aktuálnost informací a připravujeme zcela nový web. Rádi bychom ho zprovoznili do konce letošního roku,“ uzavírá Pokorný.

Budějovické weby očima odborníka

www.jihoceskedivadlo.cz

Vzhled:
5 bodů

Přehlednost:
5 bodů

Aktuálnost:
5 bodů

Celkem: 15 bodů

www.c-budejovice.cz

Vzhled:
4 body

Přehlednost:
3 body

Aktuálnost:
5 bodů

Celkem: 12 bodů

www.hokejcb.cz

Vzhled:
4 body

Přehlednost:
4 body

Aktuálnost:
4 body

Celkem: 12 bodů

www.kraj-jihocesky.cz

Vzhled:
3 body

Přehlednost:
4 body

Aktuálnost:
4 body

Celkem: 11 bodů

www.nemcb.cz

Vzhled:
4 body

Přehlednost:
3 body

Aktuálnost:
4 body

Celkem: 11 bodů

www.jcu.cz

Vzhled:
1 bod

Přehlednost:
2 body

Aktuálnost:
4 body

Celkem: 7 bodů

www.zoo-ohrada.cz

Vzhled:
2 body

Přehlednost:
3 body

Aktuálnost:
2 body

Celkem: 7 bodů

Adam Zbiejczuk

Devětadvacetiletý expert přes web pochází z Brna.
Působí jako social media specialist v pražské firmě Ataxo a pracuje na projektu zaměřeném na monitoring sociálních médií.
Pomáhal spustit projekt mBank v on-line prostředí a stal se prvním bankovním blogerem.