Město zdědilo 225 obrazů. Neví, co s nimi

Manželé Bödefeldovi z Německa odkázali Žďáru rozsáhlou sbírku. Na radnici už téměř čtyři roky řeší, jak splnit podmínky závěti.

Kam s nimi? Zatímco Jan Neruda ve svém fejetonu řešil jen to, jak se zbavit slamníku, žďárská radnice se snaží najít místo pro více než dvě stovky obrazů, mezi kterými jsou kromě vysočinských umělců například i dva Ladovy originály. Všechny městu odkázala dcera malíře Josefa Kosinky Jitka Bödefeldová s manželem. Bödefeldová zemřela před sedmi lety, její německý manžel Albert v roce 2005. Žďár ale ani po téměř čtyřech letech od vyrozumění nesplnil podmínky závěti.

„Podmínkou je, aby těch asi 230 obrazů od umělců z Vysočiny bylo patnáct let přístupných veřejnosti a abychom založili Kosinkovu nadaci,“ tvrdí žďárský starosta Jaromír Brychta. „Není pravda, že bychom to neřešili. Pátráme po tom, kam bychom je mohli dát. Vystavit v adekvátních podmínkách přes dvě stě obrazů, to jen tak nejde. Originály přece nemůžete dát někam na chodbu kulturáku,“ hájí se starosta.

Reagoval tak na článek zastupitele Tomáše Havlíka, který v občasníku Žďárský hlas vedení města obvinil, že nemá dostatek vůle dědictví řešit.

„Neřešíme to systematicky. Já sám o obrazech vím teprve od letošního července. Na zastupitelstvu jsme to neměli, řešila to jen rada města,“ kritizuje Havlík, který se podrobnosti dozvěděl od druhé Kosinkovy dcery Věry Horákové, jež žije v Praze.

Město o obrazech ví už téměř čtyři roky. „Poprvé jsme se o tom dozvěděli v prosinci 2006, ještě před Vánoci rada města přijetí daru odsouhlasila,“ říká vedoucí městského odboru školství, kultury a sportu Blanka Lučková, která agendu vyřizuje. Podle ní je obrazů kolem 225. Úředníci mají na „cédéčku“ jejich fotografie, ale dosud nemají odborný odhad, jakou cenu sbírka má.

„Trápí mě, že obrazy leží pořád v úschově v Německu (Bödefeldovi žili v Dürenu v Severním Porýní-Vestfálsku - pozn. red.) Žďár by měl sehnat dvě místnosti a jednat,“ říká Věra Horáková. Ve sbírce jsou například obrazy od Kavána, Blažíčka, Jambora, Vodrážky, Kopáčka či Zezuly i dva Ladovy originály. Nejvíce obrazů je z produkce samotného Kosinky.

Starosta Brychta minulé úterý Sedmičce řekl, že Žďár od března marně čeká na odpověď německého notáře Sieverta, jenž závět spravuje, aby se dalo v jednáních pokročit. „Chceme teď záležitost předat právní kanceláři specializující se na německé právo,“ prozrazuje Lučková další možný krok. Záležitost budou ještě v pondělí projednávat radní.

Podle Horákové německá strana při vyřizování její části dědictví reagovala pokaždé neprodleně. Navíc tvrdí, že Sievert právě od března už jako správce pozůstalosti nefiguruje. Městu ale oficiální vyrozumění chybí. Podle zjištění Sedmičky jej nahradil Stephan Grigat, na e-mailový dotaz ale do uzávěrky nereagoval.

KAM S NIMI?

- starosta Jaromír Brychta navrhuje vždy část obrazů vystavit v galerii Café-bar na Havlíčkově náměstí a přilehlých prostorách

- zastupitel Tomáš Havlík by nechal upravit na galerii část bývalé I. ZŠ, i když si uvědomuje vyšší náklady

- část z nich by se dala uhradit z částky zhruba tří milionů, které Bödefeldovi k obrazům připojili. Z nich už ale část odčerpali němečtí notáři, kteří pozůstalost spravují