Město ztrácí kontrolu nad hráči

Hrací automaty z Hradce mizí. Nemůže za to zákaz heren a kasin, ale rostoucí počet videoterminálů.

Hráčské vášni a vzápětí dluhům člověk propadne snadno. S patologickým hráčem v rodině má zkušenost pětadvacetiletá Lucie. Začalo to před čtrnácti lety. Její strýc svoji nespokojenost v manželství řešil automaty.
„Půjčoval si obrovské částky. Chodili jsme po hospodách a prosili, ať ho nenechají hrát, ať mu nepůjčují. Dřív byl ještě celkem v pohodě, ale teď je profesionální lhář,“ tvrdí Lucie.
Na první pohled vypadají automaty úplně stejně. Rozdíl je v tom, že na klasickém výherním prohraje gambler nejvíc dva tisíce korun za hodinu. Takzvané „videoloterijní terminály“ ale neznají maximální sázku. Hráči tu mohou platit bankovkami nebo kreditní kartou. Často přijdou o všechno hned v první hře.
Právě takových nenasytných lákadel napočítal vedoucí živnostenského odboru Jan Nořinský v Hradci zhruba šedesátku. Terminály pomalu začínají vytlačovat výherní automaty. Na začátku listopadu jich bylo ve městě 154, tedy o dvacet méně než před půl rokem. „Při kontrolách jsme dokonce v jedné provozovně narazili na to, že majitel automaty už odvezl, i když za ně měl zaplaceno, a nahradil je videoterminály,“ říká Nořinský.
Právě kvůli moderním a inteligentnějším přístrojům přijde o peníze i město. A nejen to – radnice ztrácí možnost herny z města vypudit. „Terminály povoluje a poplatky vybírá ministerstvo financí,“ vysvětluje Nořinský.
Na rozdíl od videoterminálů povoluje výherní automaty městský úřad. Vedení radnice tvrdí, že je hrací automaty ve městě trápí. Přesto se mu do vydání obecně závazné vyhlášky, která by herny zakázala, jako třeba v Českém Krumlově, nechce. Bez automatů by město přišlo o peníze. Vloni za ně dostalo osm milionů.
„Je to podnikatelská činnost jako každá jiná. Horší jsou doprovodné jevy, které na to navazují,“ říká místostarosta Alfred Němec. Připouští ale, že rozšíření videoterminálů je ještě větší zlo.
Fungující vyhláška by z města vypudila nejen výherní automaty, ale zabránila by i instalování videoterminálů. Ústava totiž zaručuje právo na územní samosprávu. Ministerstvo financí by tak při povolování terminálů muselo respektovat místní nařízení.
„Není vůbec jednoduché nějakou vyhlášku vydat. Její znění posuzuje ministerstvo,“ tvrdí Alfred Němec.
Město už totiž má zkušenost s vydáním vyhlášky o pití alkoholu na veřejnosti.
K problému se vyjadřují i památkáři. Snaží se, aby poutače na herny a blikající tabule s jackpotem nevadily v historickém centru.
V Českých Budějovicích jde radnice ještě dál. Světelné reklamy mají zmizet všude a po půlnoci pustí do herny hosta jen po zazvonění. „V Hradci se nic nezmění. Má z toho zisk majitel i radnice. Nikdo si nestěžuje,“ míní obsluha herny na sídlišti Vajgar.